Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) излезе с официално опровержение по повод думи на един от известните грантови адвокати у нас – Александър Кашъмов.

Става въпрос за изказвания на юриста пред БНР и на пресконференция в БТА като ръководител на правния екип на програма „Достъп до информация“, в които той твърди, че „КПКОНПИ е осъдена по няколко дела за отказ да предостави обществено значима информация“ и „КПКОНПИ, която е антикорупционен орган, е с най-много като процент отменени откази за достъп до обществена информация“.

От КПКОНПИ обаче опровергават свързания с подсъдими олигарси като Иво Прокопиев и Огнян Донев юрист, като посочват, че твърденията му не отговарят на истината.

„През 2017 и 2018 г. при 31 подадени заявления за достъп са постановени общо 6 отказа. Към 4 юни 2019 г. с окончателно решение е отменен само един. Той е по искане, отправено от гражданин. По дела на журналисти и неправителствени организации срещу откази за предоставяне на достъп до обществена информация на комисията, по част от които адвокат е г-н Кашъмов, няма влязло в сила решение за отмяна постановените откази. Към момента единственото приключило с влязло в сила решение е по дело, водено от Росен Босев от в. „Капитал“ чрез адв. Александър Кашъмов. Постановеното решение обаче не отменя отказа и не постановява предоставяне на исканата информация, а оставя в сила първоинстанционното решение на АССГ, което задължава комисията да прецизира мотивите на отказа си“, посочват още от комисията. От там допълват още, че към 4 юни 2019 г. Кашъмов има едно загубено дело срещу КПКОНПИ – по което с окончателно влязло в сила решение неговият довереник Лозан Панов е окончателно глобен с 1000 лева, защото не е подал имуществената си декларация за 2017 г. пред Сметната палата.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Яснота се очаква до 6 месеца, Комисията категорична, че надницата трябва да е справедлива

ЕК за единната надница: Преговорите започнаха, но са още на ранен етап

Яснота се очаква до 6 месеца, Комисията категорична, че надницата трябва да е справедлива

Преговорите за минималната европейската заплата все още на първоначален етап, като Европейската комисия ще направи своето предложение чак, след като приключат консултациите със социалните партньори и бъдат изслушани различните мнения по въпроса.

Скандал разтресе операта в Стара Загора

Близо 2/3 от децата , които участват в уникалната детско-юношеска студия „Маргаритки“ при държавната опера в Стара Загора са я напуснали от началото на годината след тежки и нелицеприятни разговори относно финансирането й с директора на културния институт Огнян Драганов.

Пастир, мъстил с огън, застава пред Темида

32-годишен мъж от сливенското село  Гавраилово ще застане пред Темида по обвинение в умишлен палеж на стопански имот, собственост на фермер от село Червенаково.