КПКОНПИ: Кашъмов лъже за  дела по достъп до информация

КПКОНПИ: Кашъмов лъже за дела по достъп до информация

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) излезе с официално опровержение по повод думи на един от известните грантови адвокати у нас – Александър Кашъмов.

Става въпрос за изказвания на юриста пред БНР и на пресконференция в БТА като ръководител на правния екип на програма „Достъп до информация“, в които той твърди, че „КПКОНПИ е осъдена по няколко дела за отказ да предостави обществено значима информация“ и „КПКОНПИ, която е антикорупционен орган, е с най-много като процент отменени откази за достъп до обществена информация“.

От КПКОНПИ обаче опровергават свързания с подсъдими олигарси като Иво Прокопиев и Огнян Донев юрист, като посочват, че твърденията му не отговарят на истината.

„През 2017 и 2018 г. при 31 подадени заявления за достъп са постановени общо 6 отказа. Към 4 юни 2019 г. с окончателно решение е отменен само един. Той е по искане, отправено от гражданин. По дела на журналисти и неправителствени организации срещу откази за предоставяне на достъп до обществена информация на комисията, по част от които адвокат е г-н Кашъмов, няма влязло в сила решение за отмяна постановените откази. Към момента единственото приключило с влязло в сила решение е по дело, водено от Росен Босев от в. „Капитал“ чрез адв. Александър Кашъмов. Постановеното решение обаче не отменя отказа и не постановява предоставяне на исканата информация, а оставя в сила първоинстанционното решение на АССГ, което задължава комисията да прецизира мотивите на отказа си“, посочват още от комисията. От там допълват още, че към 4 юни 2019 г. Кашъмов има едно загубено дело срещу КПКОНПИ – по което с окончателно влязло в сила решение неговият довереник Лозан Панов е окончателно глобен с 1000 лева, защото не е подал имуществената си декларация за 2017 г. пред Сметната палата.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.