КПКОНПИ иска конфискация на 11,6 млн. лв. от руснак (ОБЗОР)

КПКОНПИ иска конфискация на 11,6 млн. лв. от руснак (ОБЗОР)

62-годишният мъж присвоил 86 жилища в Кранево

62-годишен руснак може да олекне с 11,6 млн. лв., след като Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) внесе иск срещу него в Софийски градски съд. Това съобщиха от пресслужбата на Антикорупционния орган.

Искът срещу 62-годишния Алексей К. Е, гражданин на Руската Федерация, е на обща стойност 11 636 905.89 лв. Мъжът е проверяван от КПКОНПИ, след като е получил обвинение за финансова измама. Според разследващите, през 2015 г. руснакът е осъществил привидна сделка и е присвоил 86  жилищни имота, намиращи се във ваканционен комплекс в с. Кранево, община Балчик.

„Сделката е осъществена от Алексей К., в качеството му на управител и представляващ фирма „О.Т.7“ ЕООД с посредничеството на пълномощник, а

купувач е офшорна компания със седалище Република Белиз,

 Белиз сити. Прехвърлянето е осъществено в момент, в който едноличният собственик на капитала на дружеството (Международна инвестиционна банка – Москва), прави опити да го освободи като управител, след констатирани вече измами и злоупотреби с повереното му за управление имущество“, съобщават от КПКОНПИ. От там уточняват, че след блокиране на регистърното производство, само за един ден (на 16.02.2015 г.) 86 апартамента са „продадени“ на офшорното дружество, за обща сума от 775 000 евро – средно по 4500 евро на ваканционен апартамент, без парите да постъпят в банката, собственик на дружеството – продавач. Алексей К. е привлечен в качеството на обвиняем от прокуратурата.

Решението за внасяне на иска срещу руснака е било взето на редовното заседание на КПКОНПИ в сряда. Тогава е решено

в съда да бъдат внесени искове на обща стойност 12 499 244. 06 лв.

КПКОНПИ е внесла иск за 178 853.53 лв. в Окръжен съд – Варна срещу адвокат Мирослав А. Той е бил разследван за това, че в периода 02.06.2015 г.-16.02.2017 г., във. Варна е поддържал в заблуждение свои клиенти, че ще посредничи при подготовка на документи и ще участва от тяхно име в обявени търгове за публична продан на недвижимо имущество. Други свои клиенти той е заблуждавал, че ще участва в преговори за покупка на имоти, проверка на състоянието и цялостна подготовка на документите за осъществяване на сделка. Общият размер на причинената имотна вреда е 505 623.09 лв., като Мирослав А. е предаден на съд с обвинение за измама в особено големи размери, представляваща и особено тежък случай.

В ОС – Варна е внесен и още един иск на стойност 154 986.93 лв. срещу Стефан Р., обвинен в данъчни престъпления. В Окръжен съд – Пазарджик е внесен иск в размер на 528 497.71 лв. срещу Кирил Н., обвинен за държане на акцизни стоки без бандерол.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.