Козлодуй с мини реактори от САЩ

Козлодуй с мини реактори от САЩ

Атомната централа подписа договор с американската компания НюСкейл

САЩ проучват възможността за разполагане на малки модулни реактори у нас.

„АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" и американската компания "НюСкейл" (NuScale Power) подписаха Меморандум за разбирателство за изследване на възможността за внедряване на новата технология в България. Компанията е водеща в света по малки модулни реактори, чиято технология е в най-напреднал стадий, коментира енергийният експерт Иван Хиновски пред „Телеграф“.

Проект

„АЕЦ Козлодуй- Нови мощности“ е акционерно дружество, създадено за въвеждане в експлоатация на нов ядрен енергиен капацитет на площадката на съществуващата ядрена електроцентрала. Подписаният меморандум демонстрира силния международен интерес към технологията на НюСкейл като средство за подпомагане на прехода към безвъглеродна енергия по целия свят. Целта на споразумението е да се оцени дали технологията за малки модулни реактори на американската компания е пригодна за разполагане на площадката на българската централа, съобщи БНР. Ще бъдат проведени редица проучвания и анализи. Ще се разработи график на проекта с крайни резултати за проучване на осъществимостта, прогнозна оценка на разходите и инженеринг, планиране, лицензиране и други дейности по взаимно съгласие на страните, подкрепящи потенциалното въвеждане на технологията в АЕЦ Козлодуй.

Оценка

„Безопасната, мащабируема технология на НюСкейп е идеалното решение за България, тъй като ще помогне на компанията да разшири и диверсифицира портфолиото си с чиста енергия“, заяви Джон Хопкинс, председател и главен изпълнителен директор на компанията.

„Технологията на НюСкейп е един от най-добрите варианти за постигане на целите на европейската и българската политика на либерализиран пазар на електроенергия и подобряване на сигурността на енергийните доставки“, посочи от своя страна изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй -Нови мощности“ Любин Маринов.

През август 2020 г. Малкият модулен реактор на американската компания стана първата и единствена такава технология, получила одобрение от Комисията за ядрено регулиране на САЩ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.