Ковид взрив в психиатричната болница в Карвуна

Ковид взрив в психиатричната болница в Карвуна

10 лица от персонала и 10 от пациентите на Държавна психиатрична болница в село Карвуна към 2 април са дали положителни резултати за COVID-19, каза директорът на Регионална здравна инспекция Добрич д-р Светла Ангелова. Тя обясни, че на 26 март т.г. директорът на лечебното заведение е информирал, че петима души от персонала са с положителен резултат при изследване с бърз антигенен тест, като някои имат и грипоподобна симптоматика.

Веднага е създадена организация и на следващия ден са изследвани както всички от персонала, така и всички пациенти, намиращи се в този момент в ДПБ Карвуна. „В края на деня общият брой положителни лица от персонала  достигна 10, а от пациентите (извън пациентите от дома в Опанец, които се намират в Ковид-отделението на ДПБ Карвуна) – 2-ма са с положителен тест. Двамата пациенти са преведени в Ковид-отделението на ДПБ Карвуна“ – допълни д-р Ангелова. 9 души от персонала са в домашна изолация, един е хоспитализиран. Пациентите в Ковид-отделението са в задоволително общо състояние, афибрилни, с леки симптоми – кашлица и хрема.

По предписание на РЗИ Добрич до второ нареждане лечебното заведение не приема и не изписва пациенти. Извършена е крайна дезинфекция във всички помещения и сгради, ежедневно се прави учестена дезинфекция. Ограничен е достъпът на персонала до структури и отделения. За всички, за които е възможно, е препоръчана работа от дистанция. РЗИ е предостави допълнително лични предпазни средства, дезинфектанти и бързи антигенни тестове за изследване на персонал и пациенти.

Тези от персонала на лечебното заведение, които са с отрицателен резултат, работят на 7-дневен режим в болницата. След приключване на 168-часовата смяна се изследват с бърз антигенен тест, като независимо от резултата, остават в домашна изолация за известно време и се допускат до работа след актуален отрицателен антигенен тест.

На отрицателните пациенти се извършват периодично антигенни тестове.

„Няма връзка между хоспитализираните лица от Дома в Опанец и възникналия взрив в Държавна психиатрична болница Карвуна“ – категорична е д-р Ангелова.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.