Ковид създаде феномен, малки градинари с бум в продажбите
2

Ковид създаде феномен, малки градинари с бум в продажбите

Кошници с домати и зеле кръстосват страната

Пандемията извади истински феномен на пазара. Малките градинари и овощари отбелязват истински бум в продажбите. При това на екологични и по-скъпи за потребителите храни. Започнахме уплашени през пролетта, сега доволни от свършеното ще си починем, коментира Мария Методиева. Тя е начело на Чудната градинка в Добрич, която обработват младежи с увреждания. И докато едри земеделци и търговци бяха изправени пред предизвикателството да се нагаждат към промените, които предизвика пандемията, то малките градинари и овощари отбелязаха истински възход и популярност на пазара, установи проверка на Телеграф.

1 декар

За продадена на сто процента зеленчукова продукция съобщиха няколко земеделци в различни части на страната. Полски Тръмбеш, Велико Търновско, Добрич и района на Ивайловград. Отлични добиви и реализирани продажби, при това без да участват във фермерски пазари, а основно чрез онлайн платформи. Общото мeжду тези земеделци е, че са изключително дребни и обработват до един максимум два декара площ. А продуктите им са изцяло био. А най-малките са младежите производители от Чудната градинка в Добрич. При тях става дума за четири оранжерии, разположени върху 800 кв.м буквално в центъра на града и около два декара открити терени.

Младежите са с увреждания, но се прославиха с качеството на отгледаните от тях зеленчуци, под ръководството на доктора писател д-р Хасан Ефраимов. 

Опашки

Пандемията плаши всички първоначално, след което те правят всичко възможно да популяризират продукцията си. През лятото от Чудната градинка направиха медийна кампания чрез социалната мрежа Фейсбук и пращаха кашони с домати до Варна. След това започнаха  да продават на място стотици килограми домати. Гражданите на опашки чакаха  за свежо откъснатите зеленчуци и дори се караха, че розовият е свършил. Рекордни количества червен домат продадохме, каза Мария Методиева. Ковидът просто намести нещата, хората са закопнели за чиста храна. В момента продават втора реколта салати. Вече са клиенти на местна търговска верига, която им изкупува на едро, като са минали 1000 салати до този момент само от 4 оранжерии. Малък магазин пък изкупува по 159 салати на седмица, на по -висока цена от 70 ст. за бройка, докато веригата им дава по 42 ст. От място зеленчукът е за 1 лв. а на фермрески пазар върви и 2 лв, но производителите  предпочитат да продават на едро, обясни Методиева.

Майката земя

Други невероятни истории за пазарен успех разказаха Теменужка Матева биопроизводител от Пелевун и Трайчо Трайков, производител на чисти зеленчуци в Полски Тръмбеш.

Темунежка Матева, дълго време се чудеше как да си продава доматите и патладжана, защото е далеч от фермерските пазари в София и Пловдив. В края на годината тя обяви. "Всичко е продадено, това, което остана от градините го затворихме на лютеница." Тя разкри тайната, че след като е качила информация за себе си в платформата Майката земя, създадена от Тихомир Трайков във Фейсбук се е сдобила с клиенти от цяла България. Тихомир не взема пари, а просто върши апостолска работа, допълни тя. Другата платформа е Пендара на Гергана Кабаиванова, която също много ми помага, обясни Матева.

Кашони

Самият Тихомир Трайков разказа, че за него вече не е необходимо да пуска реклами на зеленчуците във Фейсбук, в групите, които е направил. Има достатъчно клиенти, които вече го познават, някои от тях дори са се абонирали за продуктите. Аз не вземам пари от хората, които се представят в платформите, които съм направил. Идеята е да се даде гласност и хората да започнат да поризвеждатчиста храна. Праща кашони кошници в цялата страна. Между 6 и 12 кг. В Платформата има поне 50 малки градинари, които осигуряват чиста храна.

Клиенти

Като цяло клиентите на този тип земеделци са по-заможни или просто са готови да дават пари за чиста храна. Въпрки това таксите на куриерите оскъпяват значително продуктите. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.