Ковид годината свали вредните газове в Европа (СТОЙНОСТИТЕ)

Ковид годината свали вредните газове в Европа (СТОЙНОСТИТЕ)

Европейският съюз публикува във вторник доклад, според който емисиите на парникови газове в целия единен блок са спаднали с почти 10% през 2020 г. в сравнение с 2019 г.

Емисиите също така са били с 31% по-ниски в сравнение с 1990 г., въпреки че ЕС признава, че данните за миналата година са "очевидно уникални поради забавянето на световната икономика заради коронавирусната пандемия".

Системата за търговия с емисии на ЕС разпредели 14,4 милиарда евро на държавите членки, 76% от които бяха използвани или планирани да бъдат използвани за климатични и енергийни цели.

Докладът обаче предупреждава, че "ще са необходими по-големи усилия за постигане на целта за 2030 г. за намаляване на нетните емисии с поне 55% и постигане на климатична неутралност (нулеви емисии) до 2050 година, особено в транспорта и селското стопанство, чиито емисии остават до голяма степен непроменени от 2005 година насам".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.