Ковид бонус за аптекарите в болниците (ОБЗОР)

С бюджета на НЗОК депутатите приеха:

Ковид бонус за аптекарите в болниците (ОБЗОР)

400 души ще получават по 600 лв. над заплатата

Ковид бонус за аптекарите в болниците приеха депутатите в петък по време на заседанието за второ четене актуализацията на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).В крайна сметка здравната каса ще получи 105 млн лв. допълнително.Размерът на здравната вноска остава непроменен. Депутатите бяха единодушни и всички гласуваха "За". Според приетите промени и фармацевтите от болничните аптеки ще получават средства за работа на първа линия в размер на 600 лв. Това са около 400 души.

Според приетата актуализация на бюджета се предвиждат средства за поставяне на ваксини срещу COVID- 19 в размер на 14 млн.лв. Ако тази сума не бъде напълно използвана, парите ще бъдат пренасочени към други пера, уточни в кулоарите на парламента шефът на НЗОК професор Петко Салчев. Той коментира, че всяко едно число и увеличение на парите е изключително важно.От тези допълнителни 105 млн.лв., за болнична помощ отиват 14 млн лв. Въпросното увеличение е свързано с повишението на цените на клиничните пътеки за лечение на COVID-19. Друго голямо перо са средствата за лекарства и медицински изделия. Те ще са с 25 млн лв повече, като са включени медикаментите за домашно лечение на по-леките случаи на COVID болни у дома. За медико-диагностичната дейност пък ще отидат 16 милиона лева, тук влизат и парите за PCR тестовете, които се плащат от касата.

Освен това 2,5 милиона лева ще се насочат за здравни грижи за новородени деца, които ще бъдат преглеждани от медицински специалисти, акушерки, медицински сестри и здравни асистенти. Приетите снощи 2 млн. лв за дентални протези ще бъдат осигурени от резерва на касата. Заседанието на депутатите започна два часа по-късно от предвиденото, заради заседанието на бюджетната комисия, което продължи с два часа повече от предвиденото.

В четвъртък депутатите изпаднаха в ситуация, в която приеха няколко противоречиви текстове свързани с парите за касата. Същото се случи преди дни, при обсъждането на бюджета за държавното обществено осигуряване. Хаотичното приемане на решения от различни парламентарни групи, промени с допълнителни разходи предвидените първоначално сметки. Затова се стигна до извънредно заседание на бюджетната комисия, която в крайна сметка постигна съгласие да предложи балансиран вариант на бюджета на НЗОК, без да се стига до увеличаване на здравно-осигурелните вноски.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.