Костов крие тайната за КТБ
9

Костов крие тайната за КТБ

  • Командира дължи пред обществото и отговора има ли процент в голяма банка

  • Прокопиев издаде руския лобист Цветан Василев

  • Банкерът беглец се гласеше да хариже активите на московските си покровители

  • Разградският олигарх пак се скрива на сянка, за да точи трезори и държавата

Олигархът Иво Прокопиев издаде Цветан Василев като завършен руски лобист. Подопечният му „Антикорупционен фонд“, вместо да изпише вежди, избоде очите на кредитния фараон, извършил най-голямата кражба – между 5 и 6 млрд. лева, в най-новата ни история.

 

Фондът публикува видео, от което става ясно, че банкерът беглец се е срещал лично с един от най-важните кремълски емисари – руснака Александър Бабаков, по газовия проект „Южен поток“. Срещата е станала на 22 ноември 2013 г. в кабинета на Цветан Василев в офиса му на бул. „Борис III” № 159 в София. Бабаков се е курдисал там с охраната си, показват прословутите списъци с гостите на Българския Мадоф.

За да замаже грандиозния гаф, „Дневник“ разпространи въпроси на фонда и ИПИ към кандидата за главен прокурор Иван Гешев, в които се твърди, че дружества, притежавани или контролирани от депутата Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, са получавали значителни кредити и при преференциални условия от фалиралата КТБ и рефинансирани при съмнителни или неизгодни за банката условия. Това твърдение е пълна инсинуация. Навремето семейството на депутата е имало кредити към КТБ, но те нито са били с преференциални условия, нито някога са били рефинансирани. И това бе потвърдено и от синдиците на КТБ. Платени са ефективно за разлика от десетките милиони на Прокопиев, които го впримчват в дълговата спирала. Олигархът и подопечния му „Антикорупционен фонд“ разказват приказки подобно на Шехерезада. Твърдения на разградския бос, че някой иска да убива, са само димка в общественото пространство, с която той иска да бъде забравен и докато е в дълбока сянка, да източва банки и публичен ресурс, да държи институциите и мейнстрийма – големите телевизии. Последното стана ясно от скандалната стенограма на полуконспиративната среща на задкулисието, станала нарицателна като „АРГО-гейт“.

Западната преса описва Бабаков и православния олигарх Константин Малофеев като друзя (приятели).

Авторитетният френски разследващ сайт „Медиапарт“ разкри, че Кремъл е поверил на дуета раздаването на заеми на антиевропейски и на крайнодесни националистически партии като например френския Национален фронт на Марин льо Пен (виж карето.).

Именно от години Василев е на пряко подчинение на Малофеев. Миналия месец у нас гръмна грандиозен шпионски скандал. От него лъсна, че русофил №1 у нас Николай Малинов е помагал на Малофеев и на генерала от КГБ Леонид Решетников, който се е подвизавал у нас като резидент на комитета под прикритието на дипломат, да реализират план, условно озаглавен „Проект България”. Крайната цел е била да се промени геополитическата ориентация на страната от прозападна към сателит на Русия. Това е трябвало да се реализира чрез овладяване на стратегически компании в медийния, телекомуникационния и оръжейния сектор у нас и сформиране на партия. За целта била постигната уговорка банкерът беглец да прехвърли на Малофеев активи за над половин милиард евро, срещу което той да получи протекциите на приближения до Кремъл руски олигарх, а Малинов – финансиране на грандоманския проект за манипулиране на цялото българско общество. Малинов сега е обвинен в шпионаж в полза на две организации - Руския институт за стратегически изследвания. Всъщност това е аналитичният център на външното разузнаване на Русия. Институтът доскоро беше оглавяван от Решетников, но след неуспешния пуч в Черна гора генералът беше уволнен. Другата организация е фондът „Двуглав орел“ на Малофеев. И Решетников, и Малофеев са със забрана да влизат у нас за 10 г.

Оферта от Василев за продажба на „златните кокошки” от КТБ също е сред иззетите при обиските документи.

Заграбването на активи на купени с пари от КТБ предприятия е една от основните цели на БГ Мадоф и руските му другари.

Първият публичен опит за това бе направен през март 2015 г., когато на сцената се появи бандата за 1 евро на белгиеца с московски паспорт и подставено лице на Малофеев – Пиер Луврие. Той се пробва да прилапа „Дунарит“, „Авионамс“, БТК, НУРТС, „Фърст диджитал“ и ГАРБ. Този опит за пладнешки грабеж се провали, но мераците на Василев и Малофеев да откраднат част от активите под носа на държавата не престанаха. Впоследствие опитите им да наложат контрола си над „Дунарит“ и „Виваком“ бяха направени чрез друго подставено лице на кремълския бизнесмен – Дмитрий Косарев. Докато „Виваком“ в крайна сметка беше спасена от хватката на българо-руския тандем, след като беше продадена на публичен търг в Лондон, то „Дунарит“ продължава да е заложник в престъпната комбина и да е под контрола на друг ортак на Василев – Емилиян Гебрев, като заводът играе ролята на касичка на банкера. Цялата схема по кражбата на „Дунарит” от престъпния тандем Василев-Гебрев изплува от шпионския скандал. Едностраничната докладна, озаглавена „Придобиване на контрол върху Дунарит АД от ЕМКО ЕООД” лъсна сред документите, иззети от прокуратурата в хода на разследването. Документът е от 17 февруари 2016 г. и в него са описани основните стъпки, чрез които ЕМКО да придобие основния пакет акции във военния завод.

Въпросът за досиетата на КТБ трябва да бъде зададен

само на един човек и това е Иван Костов.

Прокопиев и Василев са всъщност лявата и дясната ръка на бившия премиер, който инсталира Василев в КТБ, а на Прокопиев подари апетитните предприятия „Дамяница“ и „Каолин“. Никой не им потърси отговор цели 20 години. Банкерът беглец и Прокопиев чак сега са клиенти на Специализирания наказателен съд, но разградският олигарх продължава са се изживява като ментор на обществото. Само че нормалните хора разпознаха фарисейството му. На Костов трябва да бъде зададен и друг въпрос: Има ли процент в голяма банка, приватизирана при негово време и дали една от дъщерите му и бившият му зет не са свързани с нея? Също така би следвало да се разследват и всичките срещи на Цветан Василев с руските му приятели, за да стане ясно още какви задкулисни проекти е подготвял банкерът беглец.

В текстовете на свързаните с Прокопиев НПО-та няма да намерите и ред за аферите му. „Антикорупционният фонд“ например е негова лична структура и бухалка срещу хората, дръзнали да изнасят истината за разградския олигарх, както впрочем и „Репортери без граници“. Фондът няма и едно разследване извън хората, които Прокопиев е нарочил за врагове. Трън в очите му е депутатът Делян Пеевски заради истините, които изданията на „Телеграф медиа“ изнасят за престъпните му схеми с факти и документи. Явно Прокопиев се опитва да се скрие зад фигурата на Пеевски. Всъщност спонсорите на фонда финансират личните войни на Прокопиев с всички дръзнали да разкриват далаверите му. Щеше да бъде по-целесъобразно, ако тези суми отиваха за инвестиции в евроатлантически проекти, а не в кухи структури, чрез които олигархът атакува неудобните и гаси прожектора за собствените си афери.

Бабаков и Малофеев уреждат

приятелите с милиони евро

Малофеев и Бабаков са уреждали заеми за приятелите на Кремъл, разкри френският разследващ сайт „Медиапарт“, като например за много милиони евро на Националния фронт на Марин льо Пен по време на визитата й в Москва през февруари 2014 г. Двама души изиграли ключова роля за организирането на тайната й среща с Путин. Единият е Жан-Люк Шафхаузер, член на Морскосиния сбор – коалиция от крайнодесни партии, които подкрепят Льо Пен. Другият е бил Александър Бабаков. Той за кратко е ръководил партията „Родина“ през 2006 г., а сега е депутат от „Единна Русия“ и член на борда на руската Военнопромишлена комисия. Срещата е станала със съдействието на Дмитрий Рогозин – ястреба на руската външна политика. Рогозин е бивш посланик в НАТО, вицепремиер и зам.-председател на Думата. Навремето той заплаши Румъния, че ще прелети над Букурещ със стратегическия ядрен бомбардировач Ту-160, след като властите не пуснаха частния му самолет. Именно той изстрелва Бабаков във висшия ешелон на властта. Сега Рогозин е шеф на „Роскосмос“ и администрацията на Тръмп любезно отклони искането на НАСА той да гостува в Хюстън. Самият Бабаков има бизнес в енергетиката и държи хотели в Украйна. Според „Медиапарт“ съветникът на Льо Пен по международните отношения – Еймерик Шопрад, запознал баща й – Жан-Мари льо Пен, с Малофеев, който през 2014 г. бе включен в списъка със санкциите на ЕС заради финансирането на нелегални проруски военни групи в Източна Украйна. Малофеев имаше ключова роля, за да се осигури през април 2014 г. на Жан-Мари льо Пен €2 млн. заем от кипърската офшорка „Вернонсия холдинг лтд.“.

Грантове по 100 бона

В последните работни дни на 2018 г. управляващият орган на европрограмата „Добро управление“ разпределя почти 2 млн. лева между 22 проекта по правна тематика, част от които са свързани с провалилия се правосъден министър Христо Иванов и близки до него грантаджии и функционери на бутиковата му партия „Да, България“. Адвокат Петромир Кънчев - един от лидерите на инициатива „Правосъдие за всеки“, се облажва с 99 370 лева. Той стана известен и със съвместни сбирки с „БОЕЦ“-а на укриващия се в Белград Василев. Институтът за пазарна икономика взема 84 036 лева. Там с правна тематика се занимава Иван Брегов, който с програмни статии громи „лошата прокуратура“ и те веднага се тиражират от сайтовете на Фабриката за фалшиви новини, свързани с Прокопиев и БГ Мадоф.

Антикорупционният фонд - НПО

за олигархична употреба и рекет

Управата на НПО-то е изцяло от пионки на Цветан Василев, Иво Прокопиев и ментора им Костов


„Журналистически“ разследвания, които се ползват за рекет срещу неудобни и за обслужване на олигархични интереси. Не, този път не става дума за сайта за рекет „Бивол“, чийто връзки с прокремълската пропагандна машина лъснаха още преди месеци. Основно действащо лице е едно НПО, създадено преди повече от 3 години с грант от почти милион - „Америка за България“ и с обещание, че ще вади на светло зависимостите у нас. От създаването си до днес обаче Антикорупционният фонд устойчиво работи като поредната гайка от машината за медийни манипулации на подсъдимите олигарси Иво Прокопиев, Цветан Василев и ортаците им. С двамата – къде пряко, къде косвено, са свързани и всички основни действащи лица във фонда, както при създаването му, така и в момента. Правим това уточнение, защото през 2018 г.,

след вътрешен преврат в НПО-то, бе подменено почти изцяло ръководството му.

Обвързаностите обаче си останаха същите.

Учреден през 2016 г. от трима души, все активисти на оплетените в олигархични зависимости „Протестна мрежа“, „Правосъдие за всеки“ и „Да, България“ - Мирослава Петкова, Йордан Карабинов и Николай Стайков,в момента в екипа на организацията се води само последният, който е бивш кадър на Прокопиевия „Капитал“.

Петкова е изхвърлена от председателския пост в борда на НПО-то и от самото него след промени в устава, жалени безуспешно от нея. С промените е подменена управата на фонда, въведени са Управителен съвет и длъжността „директор“, като в борда му влизат петима души. Единият, който е и съуправител, е Филип Гунев - бившият зам.-вътрешен министър и дясна ръка на гравитиращата около кръга „Капитал“ бивша шефка на МВР, ексвицепремиер и настоящ посланик на страната ни в Израел Румяна Бъчварова. С Бъчварова и с „Капитал“ е обвързан и вторият член на борда – журналистът от флагмана на манифактурата за фалшиви новини на Иво Прокопиев – Росен Босев. Освен основен изпълнител на поръчките и глашатай на опорките, задавани от разградския подсъдим бос към изданията му, Босев е и зет на Бъчварова – баща на внучето й е и живее на семейни начала с дъщеря й, също журналист в медийната група на Прокопиев. Обвързана с кръга „Капитал“, но по НПО линия е и третият член на борда – София Разбойникова. Освен на „Антикорупционния фонд“, тя е член и на фондация „Български адвокати за правата на човека“ (БАПЧ).

БАПЧ се оказа в епицентъра на скандал преди време, след като в. „Труд“ разкри, че НПО-то е получило 54 бона от правосъдното министерство

по времето, когато начело на ведомството бе Христо Иванов -

настоящият лидер на олигархично обвързаната партия „Да, България“. Парите са дадени за изготвянето на „Анализ за функционирането на административния механизъм за обезщетяване“, а поръчката е „спечелена“ от БАПЧ, въпреки че вторият кандидат в конкурса е дал тройно по-ниска цена. Разбойникова е ръководител на анализа, а самата поръчка е изпълнена със закъснение, за което НПО-то дължи неустойка в размер на 30% от стойността на проекта, но така и не я плаща. Каква е причината? Оглавяваното в този момент от Христо Иванов ведомство „забравя“ да си защити интереса.

Пряко свързан с банкера беглец Цветан Василев и с ментора на олигарсите у нас Иван Костов пък е четвъртият член на борда - Илиян Василев. Бившият посланик на България в Русия и член на УС на КРИБ във времената, в които начело на организацията е Прокопиев, е познат също с агентурното си име в Държавна сигурност агент „Сашо 11“. Петият член на борда и директор на Антикорупционния фонд пък е Бойко Станкушев - друг виден Костов кадър, който предпочита да се представя като дългогодишен журналист в БНТ и БНР без да акцентира върху двете години в биографията си между 2015 – 2017 г., когато бе политически съветник на тогавашния военен министър, преквалифицирал се в подсъдим ортак на олигарсите у нас Николай Ненчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.