0

Н якои ембриона на костенурки играят роля в определянето на пола си, като се преместват във вътрешността на яйцата си, сочат резултатите от изследване, цитирани от АФП. Това може да им осигури защита срещу климатичните промени.

Някои ембриона на костенурки играят роля в определянето на пола си, като се преместват във вътрешността на яйцата си, сочат резултатите от изследване, цитирани от АФП. Това може да им осигури защита срещу климатичните промени.

При някои видове костенурки температурата на яйцата определя дали потомството ще е от мъжки или женски пол. Учени се опасяват, че в резултат на климатичните промени тази характерна особеност ще застраши въпросните видове, защото промяна на температурата с 2 градуса Целзий може радикално да промени съотношението между двата пола.

Китайски и австралийски учени установиха, че ембриони могат да се преместват във вътрешнстта на яйца, за да открият зона, която не е нито прекалено гореща, нито прекалено студена, като по този начин играят роля за определянето на собствения си пол.

"Резултатите показват, че ембрион на влечуго може не само да е пасивна жертва на климатичните промени, но и в известна степен да контролира определянето на пола си", заяви един от ръководителите на изследването Вейго Ду от Китайската академия на науките.

Екипът му вече бе установил, че ембриони на влечуги могат да се движат във вътрешността на яйцата си за терморегулация. Сега учените поставили яйца от сладководни костенурки в среда с различна температура и забелязали, че ембрион може да се сблъска с вариации на температурата от порядъка на 4,7 градуса Целзий във вътрешността на яйцето си.

"Това обяснява как видове влечуги, чието определяне на пола зависи от температурата, са оцелели след предишни периоди в историята на Земята, когато температурните стойности са били много по-високи от днешните", отбеляза Ричард Шайн от университета Маккуори в Сидни.