0

Д иего, мъжката костенурка, чиито неуморни полови усилия допринесоха за спасяването на вида от изчезване, преоткри свободата на родния си остров в архипелага Галапагос, предаде Франс прес, позовавайки се на еквадорския министър на околната среда Пауло Проаньо, предава БТА.

Диего, мъжката костенурка, чиито неуморни полови усилия допринесоха за спасяването на вида от изчезване, преоткри свободата на родния си остров в архипелага Галапагос, предаде Франс прес, позовавайки се на еквадорския министър на околната среда Пауло Проаньо, предава БТА.

"Приключваме важен период в управлението на Националния парк Галапагос. Петнадесет костенурки, сред които плодовитият Диего, се завръщат у дома след десетилетия на възпроизводство в плен с цел опазване на вида им от изчезване. Еспаньола ги приветства с отворени обятия", гласи съобщението на министъра в Туитър.
Придружен от 14 възрастни екземпляра, участвали в програма за размножаване, столетникът Диего от вида Chelonoidis hoodensis (Слонска костенурка) е транспортиран на отдалечения и необитаем остров Еспаньола от служители на Националния парк Галапагос.


Животните са транспортирани с кораб от остров Санта Крус, където Диего прекара четиридесет години в плен в рамките на програмата за възпроизводство.
Завръщането на костенурките, първоначално планирано за март, беше отложено заради коронавирусната пандемия.
Преди да бъдат транспортирани на Еспаньола, Диего и останалите костенурки са били поставени под карантина, за да не пренесат семена от растения, които не се срещат на острова.
Диего, който тежи около 80 килограма, дълъг е 90 сантиметра и е висок 150 сантиметра, когато разтегне краката и шията си, се озовава в САЩ през първата половина на 20-и век. Мъжкарят прекарва тридесет години в зоопарка на Сан Диего, където получава името си.
Диего е върнат на Галапагос през 1976 г., където прекарва всекидневието си с куп женски в специализиран център за развъждане в Пуерто Айора - столицата на остров Санта Крус.
Изключително активен в сексуално отношение, Диего допринася за опазването на вида си от изчезване. Смята се, че сам-самичък той е отговорен за появата на минимум 40 процента от бебетата костенурки, които впоследствие израстват на Еспаньола. Популацията им вече наброява около 2000 екземпляра, от които 200 са родени в естествена среда.
Преди десетилетия на острова има само две мъжки и 12 женски костенурки от вида Chelonoidis hoodensis.
Еквадорският архипелаг, славещ се с уникална флора и фауна, служи като естествена лаборатория за британския учен Чарлз Дарвин, докато работи върху "Произход на видовете".