Костадин Ангелов: Въпреки първоначалния отказ, правителството ще осигури ваксини от „Янсен”

Костадин Ангелов: Въпреки първоначалния отказ, правителството ще осигури ваксини от „Янсен”

България е единствената държава, която се е отказала от „Янсен”, но правителството реши да предприеме действия за осигуряване на доставки от ваксината. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на заседание на Комисията по здравеопазване по темата с ваксините срещу COVID-19.

Ангелов обясни, че когато държава членка не е съгласна със сключеното предварително споразумение за ваксини от Европейската комисия, има право да се откаже в срок от 5 дни. България е изразила несъгласие да участва в договора с производителя на лекарства Janssen Pharmaceutic. На свое заседание обаче правителството одобрило протоколно решение да предприеме действия за осигуряване на доставки от въпросната компания.

„Правният механизъм за получаване на дози от тази ваксина ще бъде реализирана през споразумение с друга държава членка, която да заяви и да предостави на България исканите количества от ваксината на същата цена”, каза министърът. Той уточни, че споразуменията, сключени от Комисията, предвиждат участващите страни да дарят или да препродадат количества ваксини на други държави и публични институции със съгласието на изпълнителя.

„Ако се извърши препродажба на която и да е трета държавата, участващата държава, която препродава дози има задължение да възстанови на Комисията авансовото плащане за доза”, обясни Ангелов.  

Към настоящия момент България се е включила към договорите с Astra Zeneka, Sanofi и Phizer/Biontech.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.