Космически кораб минава през опашката на кометата Атлас

Космически кораб минава през опашката на кометата Атлас

Учени заснеха разпадането и смъртта на космическия обект

Космическият кораб Solar Orbiter ще мине точно през опашката на разпадащата се и умираща комета Атлас.

Безпилотният апарат е проектиран да изследва Слънцето, но по случайност неговата орбита ще пресече точно опашката на небесното тяло в близките седмици, установили учените от Европейската космическа агенция и НАСА. Solar Orbiter изследва изхвърляните от Слънцето частици плазма и прави снимки на полюсите на нашата звезда, пише „Ню сайънтист“. Неговата случайна среща с Атлас ще даде на учените безпрецедентна възможност за наблюдение и анализ на химическия й състав, който се отделя от кометата, докато тя постепенно се разпада.

 

Снимка

Учените заснеха началото на забележителната смърт на кометата Атлас. Първоначалните очаквания на астрономите бяха космическият обект да стане видим с просто око през май и той да бъде една от най-зрелищните комети, наблюдавани през последните две десетилетия. Небесното тяло обаче рязко започна да потъмнява, което накара астрономите да мислят, че леденото й ядро започва да се фрагментира или дори да се разпада. Това е непредвидимо събитие, случващо се понякога по време на приближаването на кометите към Слънцето. Тогава ядрата им започва да се нагряват и да се разпадат на фрагменти. Последният такъв случай е от 2013 г., когато ядрото на кометата ISON се разруши и изпари под въздействието на слънцето.

 

Красиво

Една от първите снимки на разтопяването на Атлас беше направена от родните учени от Националната астрономическа обсерватория Рожен. Космическият телескоп Хъбъл пък направи невероятни изображение на забележителната смърт на кометата. Фотосите са в разстояние само от няколко дни, а заснетите части от кометата се различават много по своята яркост. Астрономът Дейвид Джуит отбеляза, че външният вид на фрагментите се променя съществено между двата дни на фотографиране.„Не знам дали това е така, защото отделните парчета мигат и изгасват, тъй като отразяват слънчева светлина и това ги прави като светлини на коледна елха, или защото в различни дни се появяват различни фрагменти. Въпреки че оставам разочарован, че 2020 гoдина продължава да ни отнема комети, аз се наслаждавам на забележителните изображения, които получаваме от тази изключително красива смърт“, отбелязва ученият.

 

Преди зазоряване

Гледаме Лебед в съзвездието Персей

И докато астрономите се любуват на изящния край на Атлас, ние можем да вперим поглед в небето, защото кометата Лебед обещава шоу. Тя вече украсява небето със зеленото си сияние и е видима от нашите географски ширини. Дългата й опашка, която достига 16 милиона километра пък има син оттенък. За разлика от астероидите, които са съставени от скала, кометите са изградени основно от лед и затова оставят искрящи „опашки“ от отломки зад себе си. До 20 май най-подходящото време за нейното наблюдение ще бъде рано сутрин преди зазоряване. За да й се насладите, трябва да вперите поглед в небето около 04:30 ч. за София и 20-на минути по-рано, ако се намирате в град Варна. Кометата ще се движи бързо през съзвездията Триъгълник и Персей. Най-добре е в указаното време да се потърси с бинокъл много ниско над североизточния хоризонт. Нужно е наблюдателно място с нисък хоризонт на североизток. От около 22 май кометата Лебед ще започне да се наблюдава и вечер. Тя ще се издига над северозападния хоризонт, но яркостта ѝ ще намалява.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.