Корпус „В“ на Химикотехнологичен и металургичен университет вече е оборудван с асансьор и рампа за инвалиди, а цялата сграда е с нова изолация. По този начин всички корпуси на ВУЗ-а са реновирани според изискванията на МРРБ и всички европейски критерии, обясни ректорът на учебното заведение проф. д-р инж. Митко Георгиев.

Ремонтните дейности са извършени по проект „Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в учебен корпус на Химикотехнологичен и металургичен университет– град София“, финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Той е на обща стойност почти 3 млн. лв. от които 2,5 млн. по европейско финансиране, а 450 хиляди лв. - национално. „Проектът е само за енергийна ефективност – външно е облицован по всички европейски стандарти. Подновен се асансьорът, има и рампа за хора в неравностойно положение, въпреки че в ХТМУ са само 2-ма“, обясни Георгиев. Той допълни, че се надява, че студените дни ще се почувства ефектът от санирането на сградата от всички възпитаници на ВУЗ-а. „Първо гледаме учебните зали за инвалидите, достъпът до студентите да е осигурен и цялостната опаковка и изолация на сградата.“, посочи ректорът на ВУЗ-а.

МРРБ вече са верифицирали около 2 млн. от отпуснатите средства, от които само около 60 лв. на са признати. От ВУЗ-а очакват и оставащият половин милион да бъде преведен по сметката им до края на тази календарна година.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Всеки втори кърлеж по морето заразен (ТЕМАТА)

Всеки втори кърлеж по морето е заразен с опасна инфекция, която се предава много лесно на хората след ухапване. Това стана ясно от данни на Националния център за заразни и паразитни болести и на регионалните здравни инспекции.

 Минута с електрическа тротинетка за 30 ст.

Десетминутна разходка с електрическа тротинетка в София излиза 4,50 лева. Шестдесет секунди по пътищата на столичани струват 30 ст. на двуколесното возило, а първоначалното наемане - 1,50 лева.