„Коронният“ номер на 2020 г.: Кои големи концерти бяха отменени

„Коронният“ номер на 2020 г.: Кои големи концерти бяха отменени

Джони Деп води холивудските вампири догодина, KISS изключи България от прощалното си турне

Големите губещи. Музикантите и тяхната индустрия са сред най-тежко засегнатите от световната пандемия арт сектори както на международно ниво, така и у нас. Това стана ясно и от проучване на Българската музикална асоциация, проведено още през април. Освен музикантите обаче COVID-19 превърна в големи губещи и меломаните. От година, в която на наш терен се очакваха десетки световни звезди - наред с всички изяви на родните ни изпълнители, 2020-а се превърна в катастрофална подредба на отменено шоу след отменено шоу.

Въпреки че концертите по дефиниция са разрешени и все повече български артисти се завръщат на сцената, не можем да не обърнем с разочарование глава към това, което вече загубихме в културния календар.

Най-голяма изглежда загубата на KISS

Легендарната група трябваше да разтърси София на 18 юли тази година, а шоуто бе предвидено да бъде част от прощалното й турне. Сценарият вероятно вече е познат - COVID-19 скрои „коронния“ си номер и всички участия на музикантите за тази година потънаха в историята. Иначе казано - цялата им обиколка пропадна за тази година. Въпреки това Пол Стенли, Джийн Симънс и компания обещаха, че ще зарадват феновете си догодина. Уви - българските меломани не попадат в тези планове.

Тъй като коронавирусът светкавично принуди редица звезди да пренаредят собствените си графици, залите, в които те провеждат големите си концерти, също трябва да направят нова подредба на поетите ангажименти. Същото важи за всички, които участват в организирането на събития от подобен мащаб.

А именно логистични проблеми стоят зад невъзможността на KISS да целуне родната публика на прощаване. „За наше огромно съжаление концертът на Kiss в София, част от End of the World Tour, няма да се състои. След отлагането на събитието, насрочено за 2020, групата обяви работата по обявяването на актуализирани дати от турнето за 2021 г. Въпреки положените усилия поради невъзможност да бъдат съчетани всички предстоящи изяви се отменят концертите в София, Лисабон, Санднес, Каунас и Гливице”, написаха организаторите на концерта у нас от Fest Team и съобщиха, че връщането на билетите ще се осъществи между 1 август и 30 септември.

Ще успеем обаче - макар и с година по-късно - да размятаме глави на изпълненията на The Hollywood Vampires. Формацията, съставена от

Джони Деп, Алис Купър и Джо Пери, трябваше да впие зъби в родните фенове на 11 септември 2020 г.

в зала „Арена Армеец“. „Здравето и безопасността на нашите фенове винаги са били на първо място за нас. По тази причина решихме да отложим нашето европейско турне за 2021 г. Моля, пазете си билетите, те ще важат за новите дати. Феновете, които искат да върнат своите билети, нека се свържат с организаторите на концертите в тяхната страна. Благодарим ви за разбирането, нямаме търпение да се видим следващата година“, написаха от екипа на музикантите.

От изявлението им става ясно, че те са предвидили да забият в България на 1 септември 2021 г.

На Ал Бано явно не му е писано да даде тон за песен у нас

Когато става дума за италианския певец, родните му фенове не могат да винят единствено всеобщия виновник за изброените дотук концерти - COVID-19. Истината е, че Ал Бано трябваше да изнесе концерт в България още в началото на месец декември миналата година, когато за коронавируса все още се носеха само легенди по нашите ширини.

Само два дни преди заветната дата обаче организаторите съобщиха, че логистични причини, които не зависят от тях, възпрепятстват осъществяването на събитието. Тогава в културния календар бе забита нова дата - 19 март, като и локацията бе сменена - от „Арена Армеец“ към НДК. Добрите пожелания, уви, не се сбъднаха и тогава. Водени от надеждата, че COVID-19 ще е по-кратък феномен, Ал Бано и Ромина Пауър, която ще се качи на сцената рамо до рамо с него, дадоха заявка, че ще ни пеят през май.

Датата бе сменена и трети път - за щастие, като към момента закупените билети за изявата на Ал Бано и Пауър за миналия декември ще важат за 23 февруари 2021 г.

Отново се връщаме на рок вълна, за да поръсим сол върху раните на привържениците на фестивала Hills Of Rock. Само за няколко години, форумът се превърна в основна притегателна сила за почитателите на хард музиката към Пловдив. Тази година поради непредвидени, но към настоящата дата логични причини и той няма да се проведе.

Hills Of Rock 2020 трябваше да посрещне на своя територия групи от ранга на Slipknot

французите Dagoba, бразилците Nervosa, американците Dark Sky Choir, италианските банди Klogr, 5Rand, Hangarvain и The Modern Age Slavery, британските групи Ravenface и District 13, гърците Power Crue и Baildsa, румънците Basska и българите Hellion Stone, Милена Славова и нейната банда Jeremy?, Ogi 23, Django Ze, Pizza, Scroletics, Severozapadnyatsite, Dead Man’s Hat, Boomerang и Artificial Comet. Това трябваше да се случи миналия уикенд - между 24 и 26 юли.

"Работихме усърдно, за да направим този фестивал реалност, и сме благодарни на цялата загриженост, която всички показахте. Усложнената международна обстановка, свързана с COVID-19, и ограниченията за провеждане на културни събития на открито с допустима заетост до 30% от капацитета на мястото правят осъществяването на фестивала невъзможно през юли 2020 година. Несъмнено здравето е най-висшият актив, който днес ценим повече отвсякога. С огромно съжаление трябва да ви информираме, че тази година вратите на фестивала няма да отворят", гласи част от изявлението на СМЕ, което беше публикувано в средата на месец май. Към настояща дата организаторите все още доуточняват графиците на изпълнителите и очакват финално потвърждение за датите догодина.

„Парите от продадените до момента билети не са при нас. Със събраните средства от билетите са изплатени авансовите плащания в размер на 50% към артистите, които трябваше да са в Пловдив тази година. Именно затова се налага и това изчакване, защото артистите, които няма да могат да присъстват на фестивала през 2021 година, трябва да върнат към нас платените им хонорари, за да можем съответно ние да върнем парите за билети на тези, които няма да могат или не искат да присъстват на Hills of Rock през следващата година“, дообясняват още от екипа на рок феста.

Judas Priest и Within Temptation се присъединяват към списъка

от групи, които трябваше да зарадват меломаните у нас тази година, но бяха спрени от световната пандемия. Тях ги очаквахме за фестивала Midalidare Rock, който също бе отменен предвид коронавируса. Добрата новина за феновете тук е, че групите вече са потвърдили, че ще се включат във форума и догодина. Запазените отсега дати са 16, 17 и 18 юли.

Другите банди, които вече също са дали заявка, че ще ни посетят през 2021 г. за Midalidare Rock, са Running Wild, Delain, Lacuna Coil и Project Renegade.

Меломаните загубиха много и от отменените концерти на родни изпълнители. Сред големите имена, които преустановиха плановете си за изнасяне на цели турнета у нас, е и

световноизвестният ни цигулар Васко Василев

Той трябваше да се поклони пред публиката в шест града - Пловдив, Плевен, Варна, Разград, Силистра и Севлиево.

„За мен като артист, както и за екипа ми, е най-важно да бъдем отговорни към публиката и да не допринасяме към допълнителното излагане на опасност за здравето на хората, каквото е провеждането на концерт в почти непроменени условия от преди карантината. Вярвам, че когато всичко стане по-сигурно и ясно, ще мога да се върна с огромно вълнение във всеки един от тези градове и да наваксаме с радост пропуснатото с публиката“, коментира тогава цигуларят.

На този етап се очаква концертът му, обявен за 21 декември в зала 1 на НДК в София, да се проведе.

Междувременно Василев се готви за голяма изява в Палма де Майорка. На 5 август ще изнесе не един, а цели два концерта в испанския град. Той ще отправи поздрав към меломаните в готическия замък „Белвер“ първо от 20 до 21:30 ч., а след кратка пауза от 22 до 23:30 ч. Гърба му на сцената ще пазят Карлос Лаве (китара), Виктор Валехо (пиано и тромпет) и Хуан Хередиа (перкусии). Билетите се предлагат на цени от 40 евро онлайн.

Естрадната прима Лили Иванова също свали всички концерти от календара си

Певицата отложи традиционната си обиколка из страната, като всички концерти от турнето, предвидено за тази година, отпадат.

Легендарната певица обаче вече обяви, че ще се завърне на сцената с пълна сила през 2021 г., като в плановете й влизат цели 18 концерта в 16 града.

Причината за промяната - нестабилната епидемиологична ситуация в страната. Това стана ясно от официалния профил на звездата във Фейсбук.

„Скъпи почитатели и приятели, 2020 година ни поднесе поредното предизвикателство, в което сме длъжни да бъдем отговорни, дисциплинирани и съпричастни. Трудностите пред нас са много, но заедно ще се справим! С оглед на динамичната и нестабилна епидемиологична ситуация в страната и мерките, налагащи ограничения в организирането на масови културни мероприятия, аз и моят екип взехме решението ТУРНЕ 2020 да бъде отложено! Всички дати ще бъдат преместени през 2021 г., когато вярваме, че отново ще бъдем заедно в залите в страната. Приемете моите искрени извинения за причиненото неудобство! Аз и моят екип ви пожелаваме от сърце много здраве, много щастие и много сили в тези трудни за всички дни!", гласи част от изявлението на изпълнителката на „Дантелената примка на нощта“ .

Догодина Иванова ще стартира националната си обиколка с музикален поздрав към феновете във Видин на 24 февруари (зала „Фестивална“, 20 ч.). След това тя ще направи три последователни изяви в София на 16, 17 и 18 март (НДК, 20 ч.). Следващата спирка е Бургас, като датата е 22 март (зала „Младост“, 20 ч.). Останалите предвидени концерти са в Сливен ( 24 март, зала „В. Левски“, 20 ч.), Благоевград (29 март, зала „Скаптопара“, 20 ч.), Велико Търново (3 април, ДКС, 20 ч.), Добрич (5 април, зала „Добротица“, 20 ч.), Шумен (7 април, зала „Арена Шумен“, 20 ч.), Русе (9 април, зала „ОЗК Арена Русе“, 20 ч.), Хасково (14 април, зала „Дружба“, 20 ч.), Гоце Делчев (10 май, зала „Неврокоп Арена“, 20 ч.), Самоков (12 май, зала „Арена Самоков“, 20 ч.), Плевен (25 юни, Летен театър, 20 ч.), Варна (27 юни, Летен театър, 21 ч.), Пловдив (4 юли, Античен театър, 21 ч.) и Пазарджик (6 юли, зала „В. Левски“, 20 ч.).

Дългоочакваният концерт на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ на стадион „Юнак“ в София миналата седмица също се провали. И коронавирусът отново стои в основата на това. Този път виновни не са мерките, свързани с ограничаването на COVID-19, а с притеснение от страна на музикантите във връзка със сигурността на публиката и екипа. "Понеделник и вторник бяха турболентни дни. Научихме, че доста хора от обкръжението ни - близки, познати, колеги, с които сме общували, се оказаха контактни или позитивни. Самите ние нямаме симптоми, контакти помежду си и не сме се виждали вече две седмици. Последно бяхме заедно на 7 юли, но решихме, че е редно и петимата да си направим PCR тестове. Резултатите ще са готови до 48 часа, ни казаха от лабораторията, но според нас е по-разумно да не изчакваме четвъртък, а да отложим концерта, предвиден за стадион "Юнак", обясни преди дни Вълдобрев. За щастие артистите дадоха отрицателни проби за новия коронавирус, като музикалната им обиколка из страната продължава.

СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА

Графа тръгна на турне с греещи човечета, Васил Найденов празнува юбилей по морето

Въпреки тежките и лишени от музикални събития последни месеци все повече български артисти се завръщат на сцената, за да ни инжектират своята си ваксина за трудните времена - добро настроение и танци.

Това направи Графа, като потегли на турне със своите „греещи човечета“. Така всъщност певецът кръсти картонените свои копия, с които подсигури разстоянието между феновете в летните театри и стадион „Юнак“, където пее от вече няколко седмици. В публиката обаче грееха лицата и на феновете, които се забавляваха с хитове като „Огън“, Ca$h, „Да“, „Ти грееш“, „Последната песен“, “Давам всичко за теб“ и др. На софийските му концерти го подкрепиха младите таланти Тино, Елена Сиракова, Александър Славчев, Алекс Георгиев, Йоана Сашова и Атанас Кателиев. А след четирикратен удар в столицата Графа продължи музикалната си обиколка във Велико Търново, Варна и Пловдив.

След 14-дневна карантина заради контакт със заразени от коронавируса колеги Васил Найденов също се завръща ударно с изпълнения на живо. Само след броени дни - на 11 август, той ще даде тон за песен в Слънчев бряг. Концертът му ще отбележи и 70-ия рожден ден на певеца. Найденов е подготвил своя репертоар, който ще включва освен най-големите му хитове, песни с нов аранжимент и акапелни изпълнения. Очаква се концертът да продължи над 2 часа и от сцената да прозвучат шлагери като "Сбогом, моя любов", "Огън от любов", "Казано честно, всичко ми е наред" и много други.

Сред пътуващите из страната музиканти са и Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. След като получиха отрицателните си тестове, музикантите продължават своя музикален поход. Вчера те се поклониха във Варна, предстои им гастрол още в Стара Загора, Бургас и София.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.