COVID не спря през октомври нарастването на продажбите на дребно на Острова

COVID не спря през октомври нарастването на продажбите на дребно на Острова

Продажбите на дребно във Великобритания нараснаха през октомври за шести пореден месец въпреки надигналата се втора вълна на коронавирусната пандемия, показват данни на британската официална статистика ONS. Увеличените продажби през миналия месец се дължат основно на започналите по-рано от обикновено предколедни покупки през тази година.

Продажбите на дребно се повишиха през октомври с 1,2% спрямо септември, когато нараснах с 1,4%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за тяхно понижение с 0,3 на сто.

Спрямо година по-рано те се увеличиха с 5,8% след растеж с 4,7% през септември и очаквания за по-слабо повишение с 4,1 на сто. Изключвайки автомобилните горива, продажбите на дребно се повишиха с 1,3% през октомври, докато продажбите в хранителните магазини напреднаха с 3,1%, а в нехранителните магазини с 1,9 на сто.

Данните показват още, че продажбите в магазините за дрехи и на автомобилните горивата остават през октомври под нивата от преди пандемията, докато търговията на дребно извън магазините продължава да напредва. Изненадващото увеличаване на продажбите на дребно през октомври се движи от движи от потребителите, започнало по-рано предколедното пазаруване, отбеляза британската национална статистика. ONS допълва, че данните са били обработени преди да влязат в сила по-строгите противоепидемични ограничения през ноември в цялата страна.

Националната статистика ONS представи и данни, показващи, че британските нетни задължения, изключвайки банковите, достигнаха през октомври 22,3 млрд. паунда, което е доста под прогнозите за 30 млрд. паунда и спрад спрямо 36,1 млрд. паунда месец по-рано, докато общите нетни заеми на публични сектор намаляха до 21,6 млрд. британски лири от 35,4 млрд. лири през септември и очаквания на финансовите пазари за 31,5 млрд. паунда.

Въпреки по-ниските от очакваното държавни заеми, британското правителство е на път да заеме близо 400 милиарда лири през тази финансова година, докато се бори със социалното и икономическото въздействие на коронавирусната пандемия, което би представлявало най-големият заем спрямо размера на икономиката от Втората световна война насам.

През първите седем месеца на финансовата година, започнала на 1 април 2020г., държавата взе заеми за 214,9 милиарда лири, като публичният дълг на Великобритания през октомври достигна 2,077 трилиона лири или 100,8% от БВП.

По-силният икономически растеж през третото тримесечие означава, че като дял от БВП, дългът е спаднал леко от септемврийския връх от 101,2%, който беше най-високото ниво от финансовата 1960/61 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.