0

Т ермини, свързани с коронавируса, като "самоизолиране", "физическо дистанциране" и "стаден имунитет" са сред 535 нови думи, включени в американския речник на английския език "Мериам Уебстър", съобщи ДПА.

Термини, свързани с коронавируса, като "самоизолиране", "физическо дистанциране" и "стаден имунитет" са сред 535 нови думи, включени в американския речник на английския език "Мериам Уебстър", съобщи ДПА.

Новите попълнения, сред които са и абревиатурите "WFH" (РОК - работа от къщи) и "PPE" (ЛЗЕ - лична защитна екипировка), са част от редовното актуализиране на речника, което отразява промените в английския език.
Миналия месец бе направено извънредно осъвременяване на речника с термините "Ковид-19", "проследяване на контактните лица" и "разпространение в общности" заради "скоростта, с които тези нови думи придобиват значимост в комуникацията".


Нова дума се включва в речника, когато се използва често от много автори. Този процес обикновено отнема години, се посочва в съобщение на компанията.
"Има и изключителни случаи, когато нов термин навлиза в езика и незабавно се превръща в част от колективния всекидневен речник. Такъв е случаят с езика, свързан с пандемията", обясняват от "Мериам Уебстър".
Сред новите попълнения от сферата на технологиите е "дийпфейк" ("deepfake") - изображения или запис, който е убедително манипулиран, за да представи в погрешна светлина някого или да направи или каже нещо, което всъщност не е сторено, както и "майкротаргет" ( "microtarget") за пряко насочените реклами или политически послания.
"Загаре" ("Zonkey") - дума за хибрид между зебра и магаре, е пример за това по какъв начин съвременният английски език обича да смесва нещата, поясняват от компанията. А новата употреба на "жаден" ( "thirsty"), която описва силното желание за внимание, одобрение или публичност "показва как говорещите английски език обичат да изполват метафори и да налагат думи в нови територии.