Коронавирусът съкрати джебчиите (ТЕМАТА)

Коронавирусът съкрати джебчиите (ТЕМАТА)

„Лъскави“ и възпитани виртуози с хубави дрехи е новата тенденция при майсторите на ловката ръка

С 30% по-малко джебчийски кражби регистрират от Министерството на вътрешните работи от началото на годината до края на август. Причините за това са както пандемията от COVID-19 и мерките, които бяха взети във връзка с нея, така и поради някои подобрения в работата на службите на ведомството. Това съобщи за „Монитор“ инспектор Росен Белишки от Криминална полиция.

Оказва се, че избягването на струпване на хора в обществените места и

изискванията за социална дистанция, въведени по време на извънредното

положение и извънредната епидемиологична обстановка, значително са затруднили работата на джебчиите.
Освен това вътрешното министерство работи усилено в посока превенция, тъй като според експерта тя е ключова за намаляването на случаите на този вид посегателства.
От началото на 2020 г. до 31 август са извършени 518 джебчийски кражби, които са едва 2,8% от общия брой на кражбите, регистрирани на територията на страната. През същия период миналата година те са били 738. Значително подобрение се забелязва и при разкриваемостта на виртуозите в сферата на „ловката ръка“.

За 2020 г. те са над 28%, докато през 2019 г. полицаите са заловили едва 19,51%

от бандитите.
Дали дадена кражба ще бъде разкрита или не, зависи много от начина, по който е извършено престъплението. От значение са мястото на посегателството, ловкостта на апаша, както и дали той действа сам или в група. Доказването на извършителя е сравнително трудно. Джебчиите действат тихомълком и трябва да бъдат хванати в момента, в който обират гражданите или скоро след това. В противен случай те бързо се отдалечават от местопрестъплението, прибират парите и се отървават от останалите лични вещи, задигнати при посегателството.
Най-много подобни кражби се регистрират в градовете София, Бургас, Велико Търново и Пловдив. Крадците

най-често са от провинцията или от други балкански държави, но
престъпната си дейност извършват предимно в столицата и по-големите градове.
Джебчиите се възползват от места, на които има голямо струпване на хора. Те атакуват там, където допир или докосване не биха събудили подозрение. Това са най-често превозните средства от градския транспорт, молове, както и супермаркети и големи пазари.
Макар да се предполага, че със започването на учебната и академичната година и завръщането на деца и студенти в големите градове ще има ръст на тези кражби инспектор Белишки е категоричен, че значителен такъв няма да има. Той е уверен, че работата по превенцията, както и

по-големият процент спипани апаши значително намалява тези опити

за отнемане на чужди вещи. Освен това те имат превъзпитателен ефект и отказват бандитите от извършването на инкриминираното деяние. От друга страна, гражданите се придвижват с все по-малко ценни вещи в своя багаж и често парите в „кеш“ са изместени от банкови карти.
Макар коронавирусът да е спомогнал за намаляването на джебчийството, е възможно една от най-важните мерки - носенето на маска на закрити места като магазините и автобусите, да породи мисълта у някои, че личното предпазно средство ще скрие самоличността им. От полицията не изключват възможността някои апаши да очакват, че няма да бъдат разкрити поради носенето на маска. Това обаче малко би повлияло на работата на органите на реда при откриването на извършителите на посегателството.
В последните години се наблюдава тенденцията на добре облечените и

симпатични джебчии, които не биха събудили подозрение

„Външният вид лъже. Те са облечени в скъпи и официални дрехи“, коментира инспектор Белишки. Затова трябва гражданите да са бдителни и да държат „под око“ личните си вещи. Трябва да се внимава за отворени ципове на чанти и поставянето на портфейлите на леснодостъпни места. От полицията препоръчват да не се слагат ценни вещи като телефон или пари в задните джобове на дънките или панталоните, тъй като те се превръщат в лесна плячка за апашите. „Най-важното е ние да се пазим сами“, обясни инсп. Белишки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.