Коронавирусът свали престъпността в Италия

Коронавирусът свали престъпността в Италия

Може би единствената по-добра новина в покосената от коронавируса Италия е констатираното от органите на реда намаляване с повече от две трети на така наречената обща престъпност.

Става дума за дните от 1 до 22 март, тоест за времето на всеобщата карантина и повсеместен полицейски контрол, като базата за сравнение е същият период на 2019-та година. Особено впечатляващ е ригистрираният спад на убийствата,  обирите и кражбите с взлом в големите градове – по улиците, в домовете и търговските обекти, като са се увеличили единствено престъпните набези в аптеките. Във времето на нагазилата жителите на Апенините трагедия пропищяха и различните тукашни мафии, тъй като полицейските патрули направиха почти невъзможни техните трафици и най-вече алъш-вериша с дрога. А завчера сицилианската „коза ностра“ се прости с 30 млн. евро нейни пари, препрани  усложливо и инвестирани на острова в лозя и производство на вино от известната изба „Медзакорона“ от района на северния град Тренто.

Но ако коронавирусът нанася тежки поражения на хората, на общата и на организираната престъпност между Алпите и Сицилия, той се оказва абсолютно безпомощен срещу криминалните попълзновения в интернет. Защото те се вършат зад домашните стени, с помощта на личния компютър или телефона, и на практика поне досега бяха почти неконтролируеми. На първо място сред тези трудни за разкриване подсъдни деяния в. „Кориере дела сера“ постави „зарибяването“ и „ловът“ в социалните мрежи на малолетни от обиграни педофили. Според полицията сега те предимно събирали информация за своите бъдещи жертви, търсели техните слаби места и се стремели да ги спечелят за приятели, та когато карантината някой ден свърши, да ги вкарат на бърза ръка в леглата си. Като според всекидневника набезите на педофилите били толкова върли,  че силите за сигурност започнали да прилагат нарочни алгоритми с цел парирането им. Подобни прийоми органите на реда вече използвали и срещу увеличилите се неимоверно напоследък интернет-шашми като събиране на помощи уж с цел подпомагане на болнични заведения, „продажби“ он-лайн на предпазни маски и дезинфектанти, призиви за дарения и др. Трудна обаче оставала борбата с големия поток в електронната поща на мними съобщения на Световната здравна организация за хода на заразата, чието отваряне открехвало пътя на хакерите към важна за жертвата информация, включително и  координатите на нейните банкови сметки.

Доста учудващо за „Кориере дела сера“ и противно на всякакви очаквания, във времето на всеобща карантина, когато всички са задължени да си стоят вкъщи и изолацията предизвиква често нервни сривове, почти наполвина са намалели престъпленията, плод на домашното насилие.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.