Коронавирусът спъна мерака за брак

Отлив при сватбените ритуали в цялата страна

Коронавирусът спъна мерака за брак

Двойките избират да кажат заветното „да“ през седмицата

Коронакризата накара желаещите да сключат граждански брак масово да се откажат през 2020 година от официалната церемония. Навсякъде в страната отчитат отлив при сватбите.

Сватбите в Пловдив намаляха през 2020 г. в сравнение с година по-рано. Това отчитат от общинското предприятие „Радостни обреди“, съобщи директорът Чудомира Пинджева. Тя уточни, че през 2019 г. двойките, които са сключили граждански брак в града, са били близо 1800, а в годината на пандемия техният брой вече е 1500.

„Спадът е в изнесените ритуали. След затварянето на заведенията през пролетта, а и есента, двойките предпочетоха да сключат граждански брак в залите на общинското предприятие. Защото масовото предпочитание е ритуалът да бъде там, където после ще бъде тържеството, именно в ресторантите с цел гостите да не се разкарват“, поясни тя. Въпреки това общинското предприятие продължава да извършва ритуали на открито, като най-предпочитаните от влюбените места са били Пеещите фонтани, фонтанчето до къщата на Златю Бояджиев, на открито в Старинен Пловдив, където фонът с възрожденските къщи е неповторим. Тези от двойките, които са били заявили ритуал в ресторантите, са преместили официалната част в зали след затварянето на заведенията.

В София през 2020 г. двойки са предпочели да сключват брак през делничните дни, а не уикенда. Причината е

избягването на струпването на хора

в условия на пандемия. Това отчете директорът на Столичен дом за радостни обреди Сашка Габровска. В столицата са сключени 4400 през 2020 година. На територията на Столичната община има 5 обредни зали. По време на церемониите са се спазвали всички противоепидемичните мерки, като броят на гостите, които са допускани, е бил съобразяван и с големината на обредните зали, каза още Габровска. Въпреки COVID мерките първата целувка си остава без маска. След първото затваряне през пролетта на миналата година част от церемониите са били пренасочени по желание на двойките за лятото или есента на годината. От общината обясниха, че няма много отменени ритуали, защото, за да се стигне до олтара, са необходими купища документи.

С 300 по-малко сватби през 2020 година отчитат във Варна заради пандемия. Това особено проличава през традиционно силните летни месеци, когато ритуалната зала във Варна остава празна дни наред.

Варненци масово се отказват от сключването на граждански брак

заради извънредната пандемична обстановка. Само през май и юни отменените ритуали са били над 65 %, което се повтаря и през есента, заяви Албена Ралчева - организатор бракове в Ритуална зала-Варна. Под венчилото за годината са минали 992 двойки, което е с около 300 по-малко в сравнение с предходни години, коментира още Ралчева. Анулираните бракосъчетания заради пандемията са 63. Иначе ритуалите преминават при спазването на всички противоепидемични мерки.

365 двойки си казаха заветното „Да“ и сключиха брак през 2020 г. в Добрич, показва справка в Обредния дом. Официалните сватбени ритуали са 121, а разписванията са с около 70 по-малко в сравнение с 2019 г. Избраните месеци, в които има най–много сватби, са юли, август и септември.

„Едва след Новата година се отчита нов ръст на желаещите да сключат брак, въпреки че кампанията със записванията за 2021 година започна още от октомври миналата година. Например за 11 януари 2021 г. графикът беше пълен. По-суеверните двойки продължават да запазват дати със символика в числата“, каза още Ралчева. Традиционно, изнесените ритуали предизвикват най-сериозен интерес сред младоженците. За летните месеци почти всички дати и часове за този вид тържества вече са запазени, обясняват от общинската фирма „Обреди“.

104 влюбени двойки са се отказали

от намерението да сключат граждански брак на територията на община Стара Загора през 2020 година, показва справка от администрацията относно веселите ритуали. Някои от несъстоялите се семейства на няколко пъти променяли предварителните дати за бракосъчетанията заради наложените санитарно-хигиенни мерки около коронавирусната пандемия преди окончателно да решат, че живеят на семейни начала без благословия на кмета или посочен от него служител.

До 31 декември заветното „Да!“ в Града на липите са си казали 474 двойки, в бройката на новобрачните има 70 чужденци, регистриран е и един брак между гражданин и гражданка на Полша, които предпочели да си разменят венчалните халки насред старозагорския античен форум това лято.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.