Коронавирусът спука топката на „калчото“
2

Коронавирусът спука топката на „калчото“

Серия „А“ е пред пропастта на банкрута, нуждае се спешно от 300 млн. евро

Коронавирусът не само изпразни стадионите в Италия, не само изпоска печалбите от маркетинг-инициативите и охлади интереса на спонсори и телевизии към любимата игра, но е на път да тласне „калчото“ в бездната на банкрута.

До този извод стигна авторитетният римски всекидневник „Република“ в просторно разследване. Както се подразбира, то е посветено на проблемите на професионалния футбол в страната и по-точно на един от тях, но най-важният – липсата на пари. Защото касите на 15 от играещите в „майсторската дивизия“ 20 клуба са абсолютно празни, като според влиятелния вестник заплахата от фалит виси на вратовете на техните президенти като воденичен камък. И сега само елитната Серия „А“ се нуждае много спешно от 300 млн. евро, с които да плати закъснелите заплати на играчи и треньори за третото тримесичие, ама няма кой да ги даде. Да не говорим за това, че през последните няколко години отборите са натрупали дългове към банките за повече от 4,6 млрд. евро, които просто няма как да върнат. А в тези времена на повсеместна криза кредитните институти не са склонни да отсрочват, камо ли да опростяват задължения, а това означава прилагането на санкции, които неминуемо водят до банкрут.

Естествено, авторският екип на разследването, който е съставен от известни спортни журналисти и икономически анализатори, съвсем не смята, че ръководствата на професионалните футболни клубове и най-вече на тези от Серия „А“ стоят със скръстени ръце и чакат спокойно отборите им да полетят в бездната на фалита. Не, но мерките, които поне досега те са вземали, са удряли за съжаление винаги на камък. Като например намерението драстично да бъдат съкратени разходите и най-вече най-дебелото перо от тях – щедрите заплати, които възлизат годишно на 1,7 млрд. евро или към 50% от всички харчове. Поради огромната съпротива и заплахи за съд, с много пазарлъци само „Ювентус“, „Рома“ и „Лацио“ са успели да орежат възнагражденията на играчи и треньори с 20 - 30 млн. евро, но от другите отбори почти нищо не е сторено и като цяло резултатът е нищожен. Натискът на професионалната футболна лига върху тв-компаниите пък да платят, ако не повече пари за права, то поне да изплатят дължимото за 2019 и 2020 година, също се е оказал с успех, много близък до нулата. Пак за съжаление, вече не върви не само алъш-веришът с играчи, защото предлагане има, ама търсене – хич, но повече не са възможни и спекулативните операции с краен изход т.нар. плюсваленции в клубовете от фиктивното преминаване на играчи от един клуб в друг. Да не говорим за това, че от последните маркетингови инициативи, като например продажбата на предпазни маски с емблемите на клубовете, последните са спечелели едва ли не само жълти стотинки.

Така се стига до екзистенциалния в такива случаи въпрос: Какво да се прави? Според журналистите от „Република“ най-лесният отговор е акционерите да развържат кесиите и да рефинансират отборите си. Но изглежда техните джобове също не се пукат по шевовете от пачки или пък просто не искат да инвестират повече в любимия спорт, който е изгубил най-важното – публиката и зрелището. С ялово бъдеще изглеждат и инициативите за създаването на мощна медийна компания на професионалния футбол в Италия, която единствена да има правото да търгува с тв-права и полученото да го дава единствено за просперитета на големия социален отдушник вече век - футбола. Тогава остават разните финансови фондове на богати държави и бизнесмени, които в интерес на истината доста пъти са спасявали и доста „грандове“ на „калчото“, и самата негова организация. Но като че ли и бленуваните „суверенни фондове“ сега също се пазят от инвестиционни изцепки и май ще бъде така поне докато коронавирусът отшуми, загатва в. „Република“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.