Коронавирусът спря износа на БГ вина за Китай (ОБНОВЕНА)
6

Коронавирусът спря износа на БГ вина за Китай (ОБНОВЕНА)

Над 650 фирми от 30 страни участват в пролетните изложби в Панаира в Пловдив

Епидемията от коронавирус спря износа на български вина за Китай. Това съобщи при откриването на международната изложба "Агра" инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Той уточни, че контейнери с родно вино отлежават по пристанища в Китай и не е ясно ще бъдат ли връщани обратно. Договори има, но продукцията стои.

„За съжаление коронавирусът попречи тази година България да удвои количествата си за износ за Китай. Попречи. В момента и договорите са налице, но износът го няма, защото не се изнася абсолютно нищо”, каза инж. Коев.

През миналата година износът ни на вина в азиатската страна е бил за 5 милиона и 500 хиляди литра. От откриването на болестта в Китай до момента износът ни на вино бележи застой, каза още той. „България изчисти своя имидж на световната винарска сцена. Изчисти го. Вече за България не се говори като за страна, която има съмнително качество на продукцията, независимо за кой пазар става въпрос. Изчисти и имиджът си на държава, която е така нареченият пълнач на нискотарифни вина, които отиват за нискотарифните вериги в Западдна Европа и в Централна и Източна Европа. Този процес приключи отдавна и в момента производството на български вина е на изключително добро ниво”, каза още инж. Коев. По думите му относно износа на някои от пазарите има стагнаци, а при други – увеличение на изходящата от страната ни продукция. 64 милиона литра ще бъде износът на вино през 2019г., показват данните от Изпълнителната агенция по лозата и виното. „64 милиона литра бе износът и през 2018г. Запазваме тенденцията. 82 % от износа е на бутилирани вина. 15% е наливното количество, което се изнася”, каза инж. Коев. По думите му количествата българско вино, което се изнася за Русия, е малко. Голям е трафикът на наливно родно вино обаче към Сърбия, където през прекупвачи, в крайна сметка достига до руския пазар.

75 новости демонстрират изложбите „Агра“, „Винария“ и „Фудтех“, които бяха открити на 19 февруари и ще продължат до 23 февруари т.г. в Международен панаир Пловдив.  Представени са иновации от областта на селското стопанство, лозаро-винарството  и хранителната индустрия. Участват близо 650 фирми от тридесет държави. Предстоят 26 делови събития. В панаирните палати в Пловдив за няколко дни са се събрали производители и вносители на всичко ново за земеделието и агробизнеса. Така се очертава се посоката за развитие на отрасъла, показва се кои са иновациите и какво от тях може да се приложи, това заяви министърът на земеделието Десислава Танева, която откри шестото издание на мегафорума за агробизнес, вино, храни  и оборудване.

Той е единствен на Балканите и се организира от Международен панаир Пловдив под егидата на Министерството на земеделието, храните и горите. Специален гост на  церемонията  беше Пау Рока, генерален  директор на Международната организация по лозата и виното.

Мегафорумът дава научни и практически решения за климатичните промени, екологичното замърсяване, биопроизводството, здравословното хранене, показва нови бизнес инициативи и модерни продукти за потребителите, изтъкна д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.

След като преряза лентата, министър Танева разгледа експозициите, разположени в шест палати и откритите площи край тях. Тя обърна специално внимание на последните разработки на научни институти от състава на Селскостопанската академия. Шестото издание на мегафорума е доминирано от високите технологии, променящи целия път от нивата до трапезата. Гамата от оборудване и материали за трите отрасъла е по-богата. Разширено е представянето на животновъдството в рамките на „Агра“. В Града  на виното и деликатесите  участници в изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“ представят храни, напитки и гурме специалитети. За първи път се организира конкурсът „Нов продукт на българския пазар“.Очакват се 40 000 гости от България и Европа. Специалистите имат право на безплатен достъп след регистрация. В последния ден ще бъдат обявени имената на посетителите,  спечелили наградите, които са: кафе машина за капсули Caffetiammo, подаръчна кошница от фирма „Ростар“ и бензинова моторна резачка RURIS 242 заедно с аксесоари за нея.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.