0

К оронавирусът смъкна цената на свинското, след като чумата по прасетата преди това я изстреля на 10-годишен връх.
Това съобщи пред „Телеграф” шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Коронавирусът смъкна цената на свинското, след като чумата по прасетата преди това я изстреля на 10-годишен връх.
Това съобщи пред „Телеграф” шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

При свинското месо вече се наблюдава спад. Цената на едро е надолу с около 60-70 ст. Доскоро килограмът бе по 9,10-9,30 лева. Сега вече се продава по 8,50-8,60 лева, каза Иванов. На дребно цената се движи в диапазона 8-13 лева за килограм, в зависимост от качеството на месото. По думите му обаче, все по-често ще виждаме във веригите промоции на свинско с цена 7,50-7,70 лева килото.


Причини
Една от причините за спада на свинското е ситуацията с коронавируса в Китай, тъй като азиатската държава е основен потребител на този вид мръвки. Китай сега потребява по-малко заради криза с логистиката и Европа се напълни с месо, обясни Иванов. Отново заради Китай, където бяха избити заради чумата огромна част от прасетата, преди месеци цената на свинското беше поела стабилно нагоре. Сега пък коронавирусът обръща тази тенденция. Другата причина за спад на цената на свинското е стабилизиране на ситуацията с чумата у нас.
Дефицит
Според Иванов не се очаква дефицит на хранителни стоки у нас заради новата зараза. Веригите са пълни със стока, складовете също. Това докладвали големите супермаркети пред специална кризисен щаб, който бил сформиран към икономическото министерство заради първоначалната паника около коронавируса в Италия. Според изнесените данни, българите щурмували магазините след първите новините, че заразата е плъзнала на Ботуша, като пикът на покупките бил на 27 и 28 февруари. Ситуацията обаче след това се успокоила.
По думите на Иванов, въпреки засиленото пазаруване тогава не се наблюдавал ръст в цената на основните хранителни стоки. Няма заплаха и да останем без стоки от Италия, дори да има проблеми с превозите.
Внос
От Ботуша внасяме предимно луксозни стоки, които не се търгуват масово, както и зехтин, консерви и паста. Евентуално може да бъде засегнат вноса на ябълки, но дефицитът може да бъде преодолян с родно производство или внос от Полша.
Родни производители на ябълки обаче твърдят, че продукцията им е на привършване. Сезонът е такъв, че почти няма родна стока, казва големият производител на плодове и салати от Пловдивско Красимир Кумчев. Ако това се беше случило преди няколко месеца, в сезона на ябълката, щяхме да запълним недостига с наши плодове. Точно тогава обаче пазарът бе залят от италианска стока, а родната ябълка бе само за цвят във веригите, припомни Кумчев.
Сезон
По думите му не е нормално точно в сезона на българските плодове те да са на практика забранени и да се продава вносна стока от миналогодишна реколта. Сега е мъртъв за земеделието сезон. Ако това с коронавирусът се беше случило през май-ноември, то ние щяхме да заемем тази ниша, сподели още Кумчев.

Внасяме от Италия консерви, зехтин и паста

Основните продукти, които се внасят от Италия са: консерви (боб, домати, грах), зехтин и паста. Затрудненията бяха най-вече свързани с транспорта, но като цяло няма да има дефицит на стоки. От Т MARKET сме се погрижили проблемите да не достигат до клиентите, посочиха от веригата.
Към момента в Kaufland България не наблюдаваме необичайна ситуация и покриваме търсенето на клиентите с нормален ритъм, казаха оттам.

Шофьорите карат към Ботуша само срещу бонуси

Шофьорите не искат да карат тирове със стока към Италия, заради страх от коронавируса. Това коментира Петко Ангелов, който има фирма за международни превози. Срещу солиден бонус обаче водачите се съгласявали да седнат зад волана и да поемат към Ботуша, задължително снабдени и с маски. Нямаме провалени курсове, транспортът продължава да си върви, каза още Ангелов.