Коронавирусът отвори нови работни места на снимачния сет

Коронавирусът отвори нови работни места на снимачния сет

Дистанционното снимане ни позволява да вземем дял от общия бизнес в Европа и Щатите, смята продуцентът Александър Кенанов

Завръщането на снимачната площадка вече се случва в присъствието на нови професионалисти на терен. Това разкри продуцентът Александър Кенанов, чието студио B2Y Productions експериментира с дистанционно снимане в ерата на новия коронавирус. „Екипът беше с няколко човека повече от нормалното, тъй като открихме нова позиция „Работна група COVID-19”. Имаме хора за дезинфекция и оказване на помощ и наставления при работа в тези условия“, разказва Кенанов.

По думите му, България е сред първите страни в Европа, където снимките се подновяват, като това се случва благодарение и на опцията за работа от дистанция, от която вече са се възползвали двама международни партньори.

Вижте какво друго обясни продуцентът за иновативната техника на снимане:

Kаква е общата оценка след дистанционното заснемане на новите ви проекти - едни от първите в ерата на COVID19?

Дистанционното снимане няма да изключи стандартния метод на работа. Той само ще ни позволи да вземем нов дял от пазара в Европа и САЩ. Точно затова и от наша страна има голяма инвестиция в мерки за борба с COVID-19. PCR тестове на целият екип ежеседмично, носене на маски и други предпазни средства, пълна дезинфекция на терени и оборудване (преди по време на и след снимки), спазване на дистанция, хранене в индивидуално пакетирани храни, в пространства с дистанция между хората (дори, когато е навън)...

Към момента за чуждестранните ни партньори идеята да снимат в България, било то дистанционно или с тяхно физическо присъствие, е много привлекателна от части и заради тези мерки. Това от своя страна не само връща хората на работа, не само вкарва чуждестранен капитал в страната, но и отваря възможности за скъпо платени позиции, които до момента не можеха да бъдат заемани от българи. Така например режисьорът на една от рекламите ни е българин. Нещо, за което се борим от години. Това дава възможност за доказването и  налагането на български специалисти, които на свой ред биха "довели" още проекти в България и в дългосрочен план ще ни направят не само евтина и добра технически дестинация за индустрията, а и търсена заради креативните си качества точка.

Колко време отне подготовката, снимките? 

При подготовката нямаше почти нищо по-различно от стандартните ни срокове. Използването на нови технологии промениха начина на представяне на информацията, но времето за реализация остана същото. При дистанционното продуциране на един проект вече има твърде много новости, които допринасят за несигурността на клиента, затова опитваме да се адаптираме колкото можем повече, за да покрием някои от стандартните "нормативи".  Екипът беше с няколко човека повече от нормалното, тъй като открихме нова позиция "Covid Task Force".

Как се осъществи дистанционната комуникация с партньорите в чужбина по време на снимките? 

В рамките и на двата проекта у нас пристигнаха общо четирима чужденци. За комуникацията с останалите хора, които останаха извън територията на България, използвахме няколко различни платформи и програми. Имахме виртуално визуализиране на локацията и микс от няколко професионални, идващи от индустрията, и няколко широко-достъпни платформи за визуален и аудио трансфер. Изключително динамична и интересна беше връзката при една от рекламите, в която режисьорът и част от клиентите и агенцията бяха в Лос Анджелис, а други в Лондон.  

Какъв извод се наложи, трябва ли да се подобри нещо в процеса? 

Практиката води до подобрения в процеса и определено видяхме къде можем да оптимизираме. Нямахме проблеми, които да не бяха решени на терен, но вече правим адаптация и подобрения за следващия ни проект.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.