Коронавирусът открадва слуха

Коронавирусът открадва слуха

Внезапна и трайна загуба на слуха, макар и рядко, може да бъде свързана с Ковид-19 при някои хора, предупреждават лекари, съобщавайки в "Бритиш медикъл джърнъл кейс рипортс" за първи подобен случай във Великобритания, предаде Франс прес.

Според специалистите към множеството симптоми на Ковид-19 може да се добави и този възможен страничен ефект от инфекцията.
"Въпреки обширните сведения за болестта и различните симптоми, свързани с вируса, който я причинява, липсва дискусия за връзката между Ковид-19 и слуха", отбелязват експертите.
Те препоръчват скрининг за загуба на слуха в болнична обстановка, включително при интензивно лечение, за да се предприеме навременна терапия със стероиди, която предлага най-голям шанс за възстановяване на слуховите способности.
Засега са съобщени само няколко подобни случая, свързани с Ковид-19. Описаният случай е първият във Великобритания.
Специалистите по уши, нос и гърло (УНГ) наблюдават годишно между 5 и 160 случая на 100 000 души на внезапна загуба на слуха. Причините остават неизяснени, като въпросният сензорен дефицит може да се дължи на запушен кръвоносен съд, например, както и на вирусна инфекция, причинена от грипни и херпесни вируси или цитомегаловирус.
Авторите на публикацията описват случая на 45-годишен мъж с астма, лекуван от Ковид-19 в тяхната болница. Пациентът е бил поставен на вентилатор в реанимация, тъй като е имал затруднения с дишането. Впоследствие състоянието му се е подобрило след лечение с ремдесивир, интравенозни стероиди и терапевтичен обмен на кръвна плазма. Седмица след отстраняване на дихателната тръба и излизането от реанимация, мъжът е забелязал необичайно звънене в лявото ухо, последвано от внезапна загуба на слуха.
При преглед на ушните канали на пациента е установено, че те не са запушени, нито възпалени, а тъпанчетата му са непокътнати. Тест е потвърди загуба на слуха в лявото ухо, която само частично се е възстановила след лечение с кортикостероиди. Изключвайки други възможни причини, специалистите са стигнали до извода, че загубата на слуха е свързана с Ковид-19.
Първият подобен случай, в който се споменава Ковид-19, е докладван в Тайланд през април тази година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.