0

К оронавирусът, предизвикващ заболяването Ковид-19, е претърпял мутации, но вследствие на тях той не е станал по-агресивен, заяви на брифинг в Женева експертът от Световната здравна организация /СЗО/ Мария ван Керхове.

Коронавирусът, предизвикващ заболяването Ковид-19, е претърпял мутации, но вследствие на тях той не е станал по-агресивен, заяви на брифинг в Женева експертът от Световната здравна организация /СЗО/ Мария ван Керхове.

Тя съобщи, че учени от цял свят проследяват геномните вериги на патогена, които са над 50 хиляди.
През месец февруари беше открита мутацията DG14G. Тя беше намерена в ранни образци от Европа, Мексико, Бразилия, а също така и в китайския град Ухан. Тази мутация притежава около 29 процента от образците на коронавируса. "Досега ние нямаме свидетелства, че тя води до по-тежко протичане на болестта", констатира Ван Керхове.


В СЗО е създадена работна група по въпросите на мутациите на коронавируса, съобщи здравният експерт, като изтъкна, че мутациите се явяват нормални изменения при тези вируси. "Очакваме да протекат изменения в хода на развитието на пандемията", поясни Ван Керхове.
От своя страна главният научен специалист на СЗО Сумия Сваминатан заяви по време на брифинга, че мутацията на коронавируса е била очаквана. По нейните думи при наилчието на мутацията DG14G размножаването на вируса може да протече по-бързо, което означава, че той може да се предава по-лесно от заразени към здрави хора.