0

Б разилия съобщи, че в сряда е регистриран първи случай на новия коронавирус сред хората Яномами – племе от Амазонка, известно със своята отдалеченост и уязвимостта си към чужди болести.

Бразилия съобщи, че в сряда е регистриран първи случай на новия коронавирус сред хората Яномами – племе от Амазонка, известно със своята отдалеченост и уязвимостта си към чужди болести.

“Днес потвърдихме случай на коронавирус в племето Янонами, което е много тревожно, каза на пресконференция министърът на здравеопазването Луис Мандета. - Трябва да бъдем много внимателни що се отнася до племената, особено към тези, които имат много малък контакт с външния свят“, добави той.

Пациентът от племето е 15-годишно момче, което се лекува в отделението за интензивно лечение в болницата на Боа Виста – столицата на северния щат Рораима, съобщиха властите. Вчера Бразилия обяви и още седем случая с коронавирус сред коренното население на страната, според вестник “Globo”, като първият е на 20-годишна жена от етническата група Кокама, която даде положителен тест преди седмица.

Бразилия е дом на около 800 000 коренни жители от повече от 300 етнически групи и племена.

Янонами, които са известни със своята боя за лице и сложни пиърсинги, наброяват около 27 000. До голяма степен изолирани от външния свят до средата на 20 век, те бяха опустошени от болести като морбили и малария през 70-те години на миналия век.

Коренното население в тропическите гори на Амазонка е особено уязвимо от “вносни” болести, тъй като исторически те са били изолирани от микробите, срещу които голяма част от света е развила имунитет.

Източник: AFP