Коронакризата глътна 25 млн. лв., общата предвидена сума е 321 милиона (ТЕМАТА)
3

Според разчетите на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“

Коронакризата глътна 25 млн. лв., общата предвидена сума е 321 милиона (ТЕМАТА)

Предвижда се и да получим допълнителни средства за борба с COVID-19

Над 25 милиона лева са изплатени и вече са достигнали до крайните получатели по Оперативна програма на човешките ресурси. Това заяви за „Монитор“ зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тези средства са изразходвани за борба с коронавируса.

Оперативната програма започна да насочва средства към сферата на здравеопазването и към местните власти още в началото на кризата през март. Тогава бяха насочени 60 млн. лв. в подкрепа на медицинския и немедицинския персонал, който е на първа линия в борбата с COVID-19. Бяха обхванати около 14 000 медицински и немедицински служители, които получиха допълнителни 1000 лв. върху заплатите си. По същия проект бе предвидено и наемането на допълнителен медицински и немедицински персонал, припомни Русинова. Планирано бе и закупуването на лични и колективни предпазни средства, необходими за превенция от заразяване, които се осигуряват и в момента, каза още зам.-министърът на труда и социалната политика. За момента общата сума, която е насочена за борба с кризата, е 321 млн. лева, като те обхващат близо 140 000 човека. Това включва и подкрепата на Министерство на здравеопазването, подкрепата на социалните служби, бюрата по труда, инспекторите в ГИТ, АСП, НОИ. В тези средства се включва подкрепата на възрастните хора и предстоящите нови мерки за подкрепа. С две мерки по ОПРЧР ще бъде оказана подкрепа и на бизнеса.

Операция „Заетост за теб“ с общ бюджет 160 млн. лв.

ще даде възможност на фирмите да наемат безработни за период от 3 месеца, на които ще бъдат покривани минималната работна заплата и осигурителните вноски. 50 млн. лв. от този ресурс ще бъде заделен за туристическия сектор, който ще бъде подкрепен през летните месеци. Друга мярка по ОПРЧР дава възможност на автобусния и туристическия бранш да кандидатстват за компенсация на свои служители с 290 лв. на месец и осигурителни вноски за период до 6 месеца. Общият бюджет на процедурата за краткосрочна подкрепа за заетост е 40 млн. лв. И по двете операции на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще може да се кандидатства от началото на юли, заяви Русинова. - Ние сме и единствената програма, в която голяма част от тези средства са договорени, а има и над 25 милиона, които са разплатени и са достигнали до крайните получатели“, каза още тя. Предвиждат се и допълнителни средства за борба с COVID-19.

„Очакванията ни са минимум

2 млрд. лв. от Европейския социален фонд да бъдат насочени

към българския пазар на труда през следващия програмен период 2021-2027 г.“. Русинова уточни, че средствата за пазара на труда за следващия програмен период ще бъдат използвани за трансформация на икономическите сектори, така че да посрещаме адекватно предизвикателствата на икономически кризи като настоящата, но и на бързо развиващите се зелена икономика и дигитализация. Освен модернизирането на дигиталните услуги са много важни и уменията на хората. Тенденцията показва, че в следващите години тези, които нямат дигитални умения, ще бъдат маргинализирани от пазара на труда и социалния живот, обясни Русинова. Именно затова се поставя фокус как да се организират такива обучения за максимално много хора, които да са готови за променящата се цифрова и дигитална среда.

В момента има много добра програма за подпомагане на образователния процес, в която всички общини могат да кандидатстват, а общата стойност е 1 милион лева. По нея са предвидени възможности да се закупят компютри, таблети, а могат да бъдат поети и разходите за интернет и да се обезпечат всички деца в социалните услуги, каза още зам. социалният министър.

Русинова допълни, че силен акцент ще бъде темата за младежите, които трябва да намерят реализация на пазара на труда и предизвикателствата, свързани с дисбаланса на работещите в различните региони на страната.

„Преди кризата говорехме за глад на кадри, а Северозападният регион бе определян като икономически най-изостанал с висока безработица и липса на работодатели. Предизвикателствата в момента, дори и в Централна България, са свързани със секторите, които директно пострадаха от наложените ограничения, свързани с разпространението на COVID-19“, коментира Русинова. Тя определи като

тревожна тенденцията в големите градове

да се регистрират най-висок брой безработни.

Зам.-министърът подчерта, че преговорите с Европейската комисия за новите инструменти за реформи са възобновени. Очаква се в следващия програмен период 2021-2027 г. 25% от средствата от ЕСФ да бъдат насочени към мерки за социално включване, 5% – за справяне с детската бедност, и 15% – за намаляване на младежката безработица. Някои от предстоящите дейности ще бъдат ключови за решаване на проблемите на ромската общност в България, заяви още Русинова. Тя уточни, че 10% от мерките ще се реализират съвместно с останалите оперативни програми, като планирането им ще се основава на регионалните стратегии. Според нея този подход е изключително важен и полезен, защото хората на място, които ежедневно работят с най-уязвимата част от обществото, най-добре знаят какви са нуждите им. „Когато се работи комплексно за разрешаването на жилищните проблеми, за включването на децата в образованието и достъпа до социални и здравни услуги, ще има резултат“, допълни зам.-министърът.

„Няма да има програми, които да страдат, ние направихме бърз анализ по отношение на програмите, които тази година трябваше да бъдат отворени, каква част от тях могат да бъдат отложени за следващата година. Някои от програмите, свързани с обучение, квалификация и преквалификация поради ограничителните мерки, нямаше как да се случат. Ние имаме план, имаме и сигурност и не само че няма да има дупки в бюджета, но няма да има и прекъсваемост на програмите, ще успеем плавно да преминем към следващия програмен период“, увери Зорница Русинова.

 „Зелени модели“ адаптират служителите към новите икономически условия

Проектът „Подкрепа за повишаване адаптивността на заетите лица и предприятията към променящите се икономически условия“ се реализира от КТ „Подкрепа“ в партньорство с АИКБ и асоцииран партньор Главната инспекция по труда. По проекта ще бъдат внедрени иновативни варианти за социален анализ и диалог, а качеството на работните места и производителността на труда ще бъдат повишени чрез нови процеси за безопасни и здравословни условия на труд. Основната цел на проекта, финансиран със средства от ОПРЧР, е да бъдат разгърнати „зелени“ модели за повишаване адаптивността на предприятията и служителите към променящите се икономически условия. Според зам.-министър Русинова резултатите от проекта с акцент „зелената икономика“ ще бъдат важни в контекста на преговорите между МТСП и ЕК за новия програмен период 2021-2027 г.

Около 2000 безработни започват работа

Около 2000 безработни ще започнат работа по регионални програми за заетост, които ще се финансират с 6 344 000 лв. от бюджета на Министерството на труда и социалната политика за активна политика на пазара на труда, заявиха от ведомството.

Регионалните програми за заетост са предвидени за всяка област в България. Те се създават и реализират на основата на предложенията на съответните областни и общински администрации и се утвърждават от министъра на труда и социалната политика. През 2020 г. МТСП ще финансира по тях осигуряването на субсидирана заетост за период не по-малко от 3 и не повече от 4 месеца.

В изпълнение на регионалните програми за заетост през последните години са реализирани дейности за поддържане и опазване на общинска и държавна собственост - училища, детски градини; пътища, паметници на културата, поддържане и почистване на паркове, градини, междублокови пространства; както и екологични дейности, като събиране и извозване на отпадъци, озеленяване, подпомагане на пенсионерски клубове.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.