0

М ълчалив убиец с размери едва няколко милиметра опустошава германските гори след сушите и бурите, свързани с климатичните промени, предаде Франс прес.

Мълчалив убиец с размери едва няколко милиметра опустошава германските гори след сушите и бурите, свързани с климатичните промени, предаде Франс прес.

"Този малък бръмбар корояд създава проблеми от 200 години - заяви д-р Петер Бидерман от университета във Вюрцбург. - През последните няколко години той опустошава дърветата във "воден стрес"."
Наскоро германското правителство отпусна 800 милиона евро за 4 години, за да се залесят отново терени с площ около 180 000 хектара. Сумата е значително по-малка в сравнение с исканите 2,3 милиарда евро от германската Асоциация на собствениците на гори.


Сиво-кафеникави "скелети" на дървета без листа и бодли постепенно заменят дърветата с листа. В гората край Велзов, на около 100 км южно от Берлин, вредите, причинени от корояда и ларвите му, са видими с просто око.
Във вътрешността на стволовете на дървета са издълбани малки галерии, които свидетелстват за неотдавнашно присъствие на бръмбара.
"Насекомото изгризва кората и след това прониква във вътрешността на ствола, за да снесе яйца - поясни горският пазач Арне Баркхаузен. - След това ларвите му започват да изгризват вътрешността на ствола на дървото, което загива за около 4 седмици."
В други райони на страната ситуацията е още по-тревожна - хектари гори са унищожени в Бавария, Саксония-Анхалт и Тюрингия. В Саксония, където местните власти оповестиха за катастрофа, която няма аналог, германската армия помогна за отстраняване на загиналите дървета.