Възобновяват кормуването с учебните коли след 8 май

Възобновяват кормуването с учебните коли след 8 май

Автоинструкторите във Варна излизат на протест днес

Обучението и изпитите за придобиване на шофьорска книжка ще бъдат възстановени след 4 май. Тогава ще започнат теоретичните изпити, а след 8 май и практическите изпити по управление. След 11 май ще може да се формират групи. Истинското обучение ще започне след 13 май, когато се очаква да приключи извънредното положение. Това каза председателят на УС на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев пред БНТ.

Той поясни, че преди започването на часа дръжките, ръкохватките, волана и таблото ще бъдат почиствани с антибактериални кърпи. Освен това, специална вентилационна система ще пречиства въздуха в залите, където ще се провеждат теоритичните изпити. Цената за една такава система е 20 000 лв .Георгиев благодари за проведените разговори с министерство на транспорта и увери, че продължаването на работата на автошколите ще става при определени хигиенни условия.

Положението във Варна обаче е по-различно - автоинструкторите в града излизат на протест днес. Основните им искания са да бъдат възстановени теоретичните и практическите обучения по кормуване. От Съюза на автоинструкторите във Варна са изпратили писмо до министерство на транспорта, на образованието и до премиера как може да се провеждат курсовете, но отговор получават единствено от изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”. Тя им отказва възможността да се въведе дистанционно обучение, както стана в училищата.

„За практическото обучение не мислим, че при нас нещата са по-рискови от таксиметровия бранш – при нас нещата са доста по-добре, работим с познати курсисти”, коментира председателят на съюза Атанас Балабанов. По думите му в много от школите вече има съкращения и се работи на минус. „Имаме твърди разходи, които постоянно текат и няма как да не ги плащаме”, предупреди Балабанов. Мярката 60 на 40 пък няма как да помогне, тъй като тя е за бизнеси, които имат обороти. „При нас оборотът е нула – ние няма как да изкараме тези 40%, за да покрием останалото до 100%”, предупреди Баланов и допълни, че се обмисля вариант инструкторите да кандидатстват за безвъзмездна помощ от 3-10 хил. лв., по която схема все още не са ясни условията. В Бургас вече излязоха на протест, а в другите големи градове браншът също е готов на действия, ако скоро не започне работа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.