„Кориере дела сера“ илюстрира с мартеница надеждите за хубави дни след коронавирус

„Кориере дела сера“ илюстрира с мартеница надеждите за хубави дни след коронавирус

В първия ден на пролетта най-авторитетният италиански всекидневник „Кориере дела сера“ илюстрира надеждите си за хубави дни след коронавирус с нашенска мартеница, завързана на разцъфнала клонка.

Сигурно е станало случайно – най-вероятно редакторът без да иска е бил вдъхновен от силата на възраждането, въплатена в извечния български амулет в бяло и червено. А посланието, уловено майсторски от фотографа, е повече от ясно – мартеницата виси весело на клонката с розови цветчета и сякаш отвява в мрачната зима мержелеещата се отзад фигура на жена с предпазна маска.

Доколкото до това дали мартеницата е наистина българска – да, не само защото тя е в типичната нашенска изработка, но и защото май само ние на Балканите вържем на Първа пролет мартениците си на разцъфнали клонки. И през тези  пълни с мъка дни  някой живеещ в Италия българин е окичил с неговата мартеница грейнало пред него в буен цвят дръвче. Като със сигурност си е пожелал убийствената зараза да изчезне бързо в небитието, той и всички, които обича, да са здрави, а животът скоро да се върне в нормалния си, съвсем човешки ритъм. А изпълнявайки свсем българския ритуал, той е заредил с оптимизъм първо уловилия магическия момент фотограф, после редактора на „Кориере дела сера“ и накрая милионите читатели на влиятелния вестник!

Иначе снимката с мартеницата илюстрира просторен пророчески коментар със заглавие „Какъв ще бъде светът след коронавирус?“ Авторът Данило Тайно смята, че когато, дай Боже, позабравим заразата, човечеството ще се весели, така както е ставало след войни, природни катастрофи и убийствени епидемии. Но светът вече няма да е такъв, какъвто е бил само преди месец, защото коронавирусът ще остави трайна следа у тези, които останат. И които със сигурност ще си дадат сметка, че човечеството повече не може да я кара като преди, че за да оцелее, трябва да се бори преди всичко с бедността, да преосмисли и направи по-справедливо социалното дело, да извиси ролята на науката и образованието, да пази природата като зениците на очите.

Както и да си намери истински добронамерени, знаещи и можещи лидери с визия, които да създадат в света нови устойчиви равновесия, защото в безпорядъка триумфират насилието, бедността и... вирусите!  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.