0

Г олемият корейски кросоувър KIA Sorento се превърна в основен модел в глобалната гама на корейската марка, като от дебюта му през 2002 година до сега са продадени над 3 милиона екземпляра по целия свят, от които 300 000 са реализирани в Европа. През тази година на пазара дебютира четвъртото поколение на KIA Sorento, което изглежда престижно и стилно, предлага комфортен и практичен интериор с високо качество на материалите и сглобката, задвижва се от ефективен хибриден двигател и е оборудвано с най-модерните системи и технологии за безопасност и свързаност.

Големият корейски кросоувър KIA Sorento се превърна в основен модел в глобалната гама на корейската марка, като от дебюта му през 2002 година до сега са продадени над 3 милиона екземпляра по целия свят, от които 300 000 са реализирани в Европа. През тази година на пазара дебютира четвъртото поколение на KIA Sorento, което изглежда престижно и стилно, предлага комфортен и практичен интериор с високо качество на материалите и сглобката, задвижва се от ефективен хибриден двигател и е оборудвано с най-модерните системи и технологии за безопасност и свързаност.

Дължината на новата KIA Sorento е увеличена с 10 мм до 4810 мм, а междуосието е нараснало с 35 мм, достигайки 2815 мм. В профил пропорциите са оразмерени така, че моделът изглежда по-дълъг с по-къси предни и задни надвеси, и по-внушителен.

Външният вид на новата KIA Sorento изглежда изискано и дръзко с престижното излъчване на предната част, елегантния профил и стабилната стойка на задницата. Впечатляващият екстериор на кросоувъра комбинира отсечени линии и релефни повърхности, които ярко го отличават от неговия предшественик. Дизайнът на новия модел е по-уверен със съвременни геометрични детайли и издължени пропорции. Новото Sorento се предлага в Европа с избор от 10 екстериорни цвята, стандартни 17- и 18-инчови алуминиеви джанти, както и опционални 19- и 20-инчови джанти.

Още по-големи са промените в интериора на четвъртото поколение на KIA Sorento, който е огромна стъпка напред и нагоре по отношение на качеството и дизайна на салона. Моделът отново предлага на потребителите практично пространство, но сега Sorento предоставя повече комфорт, луксозен интериор и качествена изработка.

В салона на кросоувъра са използвани висококачествени материали, характерни за премиум сегмента. Първокласният интериор е обзаведен с тапицерия, изработена от висококачествена кожа Nappa. Всички седалки в просторния салон на модела са удобни, като за високия комфорт на пътниците са оборудвани с отопление и вентилация. Воланът също е с отопление, което е много приятно в студените зимни дни.

Пред водача е поставен новият 12,3-инчов двоен изцяло дигитален дисплей с възможност за избор на показателите, като най-интересното в него е технологията за елиминиране на мъртвите зони. Системата показва видео с висока резолюция от лявата или дясна страна на инструменталния дисплей, в случай че водачът има намерение да смени лентата на движение и не забелязва друго превозно средство, което попада в мъртвата точка. Визуализацията се появява на дисплея на мястото на скоростомера или оборотомера, като същевременно показва и моментната скорост на автомобила. Видеото се предава чрез дискретни широкоъгълни камери с висока разделителна способност, вградени в страничните огледала.

На предното стъкло има проекционен дисплей, който извежда цялата необходима информация в полезрението на водача. Системата проектира данните за скоростта на автомобила и инструкции от навигацията, както и сигнали за асистиране на водача. На централната конзола е монтиран 10,25-инчов сензорен екран на мултимедийната система с навигационна система. Всички функции в новото Sorento могат да се контролират от удобно разположени бутони от двете страни на екрана. Новата мултимедийна система позволява интеграция със смартфон с Apple CarPlay и Android Auto.

Информационната система включва Bluetooth свързаност като стандартно оборудване, което позволява на водача и пътниците да свързват две мобилни устройства едновременно. Красиво оформените вертикални вентилационни отвори с хромирани елементи преливат в централната конзола. Новите технологии включват система за избор на светлината, която осветява в мека светлина таблото и тапицерията на вратите, създавайки усещане за уютна атмосфера и обширно вътрешно пространство. В централната конзола е разположено и безжичното зарядно устройство за смартфони, а мощната озвучителна система BOSE се грижи за доброто настроени на всички пътници.

В просторния салон на новата KIA Sorento има щедро пространство за до 7 пътници, като сега има повече място за главите, краката и раменете на хората на трите реда седалки. Багажно отделение е едно от най-големите в сегмента на кросоувърите с капацитет от 821 литра за версията със 7 места и 910 литра при 5-местния вариант.

Новата KIA Sorento предлага най-модерните технологични асистиращи системи, които оказват съдействие на водача в различни ситуации на пътя, за да ограничат риска от катастрофа. Най-забележителните технологии са система за автономно спиране и асистент за поддържане лентата, който работи при скорост до 180 км/ч. Новото Sorento е първият модел на KIA в Европа, оборудван с функция за дистанционно автоматично паркиране, която дава възможност на водача да придвижи автомобила си към паркомястото и извън него от разстояние.

Хибридна система съчетава бензинов турбодвигател и електромотор

У нас новата KIA Sorento се предлага за първи път с новото хибридно задвижване, като потребителите могат да избират между две версии – пълен хибрид и зареждащ се хибрид (Plug-In Hybrid). Клиентите у нас имат възможност да изберат за задвижването и новия 2,2-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател с мощност от 202 к.с., съчетан с 8-степенна автоматична трансмисия с два съединителя.

Истинската новост при задвижването на Sorento е хибридната версия, която все още няма възможност за презареждане от външни източници. Тя съчетава изцяло нов 1,6-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател 1.6 T-GDi с мощност 180 к.с., електрически мотор с мощност 60 к.с. (44,2 кВт) и литиево-йонна полимерна батерия с капацитет 1,49 кВтч. Батерията е разположена под седалките на пътниците без да отнема от пространството в салона и от багажника. Скоростната кутия е 6-степенна автоматична, много удобна за шофиране в града, а на пътя се отличава с плавно превключване и адекватни реакции при необходимост от бързо ускорение.

Комбинацията от мощния хибриден турбомотор и съвременния автоматик осигурява на Sorento пъргаво ускорение както при старта от място, така и при изпреварване. Комбинираната максимална мощност от 230 к.с. и въртящият момент от 350 Нм предоставят на новия електрифициран задвижващ агрегат ниско ниво на вредни емисии и висока ефективност. Моторът е изненадващо тих дори при високи скорости. Комбинираният разход на бензин с хибридния двигател е 6,8 л/100 км по WLTP, като в града достига 7,5 л/100 км, а на междуселищен път е 5,9 л/100 км.

Хибридният кросоувър има няколко предварително зададени режима на шофиране - Eco, Sport, Smart и редица офроуд режими като Сняг, Кал и Пясък. Електрониката на всеки един режим настройва работата на двигателя, скоростната кутия и шасито, като повишава или понижава оборотите, регулира разпределението на въртящия момент и спирачното усилие, за да поддържа максимално сцепление на колелата с повърхността под тях. Въпреки големите си размери, новата KIA Sorento се държи отлично, като изненадва приятно със стабилното си пътно поведение. Наклоняването в завоите е минимално, а почти всички неравности по настилката се абсорбират от окачването много добре. Комфортът за шофьора и пътниците е на първо място, така че нито шумът от търкалянето на гумите, нито от вятъра нарушават уюта в купето.

Новата KIA Sorento се произвежда в завода на марката в Южна Корея и в Джорджия за американския пазар. У нас цената на модерния кросоувър започва от 90 000 лева, а най-високо оборудваната версия Limited струва 110 500 лева. Както всички модели на KIA, така и новото Sorento се предлага с гаранция от 7 години или 150 000 км.

Безспорно новата KIA Sorento прави пробив в комфорта, динамиката и управлението с изцяло нова платформа и каросерия, нови двигатели и скоростна кутия, както и компоненти на окачването. Характеристиките на новия модел надхвърлят всички очаквания за масов SUV от среден клас. Четвъртото поколение на Sorento може да конкурира дори по-големите всъдеходи от премиум сегмента, с което корейският производител за пореден път предлага много повече съдържание на разумна цена.

Технически характеристики

KIA Sorento 1.6 T-GDI Hybrid 4WD

1,6-литров бензинов турбодвигател + електромотор

6-степенна автоматична скоростна кутия

230 к.с. комбинирана максимална мощност

350 Нм комбиниран максимален въртящ момент

9,0 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

193 км/ч максимална скорост

6,8 л/100 км комбиниран разход на бензин (WLTP)

153 г/км емисии на СО2

94 860 лева цена на модела Comfort