Kорабът от Бейрут бил във Варна през 2012 г., но още тогава не е под български мениджмънт

Kорабът от Бейрут бил във Варна през 2012 г., но още тогава не е под български мениджмънт

Корабът за генерални товари „Rhosus” (IMO: 8630344), превозил катастрофалния товар аминиев нитрат до главното пристанище и столица на Ливанската република, е бил на Пристанище Варна през август, 2012 година, установи справка.

Още тогава корабът не е бил под български мениджмънт. Като мениджър на построения през 1986 г. и плавал под флага на Молдова кораб обаче остава вписана в международните регистри базираната в Бургас компания „Интерфлийт шипмениджмънт“.

Дружеството обаче е ликвидирано, а някогашния му собственик кап. Николай Христов заявява пред специализираното електронно издание Maritime.bg, че компанията никога не е имала нищо общо с въпросния кораб. В Пристанище Варна корабът преминава инспекция по ДПК на 21.08.2012 г. Установени са 4 несъответствия по Парижкия меморандум, които не са причина за задържането му.

От ИА „Морска администрация“ коментират, че информацията за моторен кораб „Rhosus” (Росус), плаващ под молдовски флаг, може да бъде проследена от рапортите за проверка в информационните системи на Парижкия и Средиземноморския меморандуми по държавен пристанищен контрол.

Съгласно рапорт от проверка в Кипър на 18.05.2012 г. по Парижки меморандум, мениджър на кораба е ISM компания Inter Fleet Shipmanagement. Съгласно рапорт от проверката в Варна на 21.08.2012 г. по Парижки меморандум, мениджър е ISM компания Teto Shipping. Съгласно рапорт от проверка в Ливан на 08.06.2013 г. по Средиземноморски меморандум, както и последващите рапорти моторен кораб „Rhosus”, флаг Молдова, е с мениджър ISM компания Teto Shipping.

Информацията за  кораба може да бъде проследена в информационната система EQUASIS, която се обновява от корабособствениците, от Меморандумите по държавен пристанищен контрол и други източници на информация. Последният собственик Teto Shipping обаче не е обновил информацията  и поради тази причина последен в системата излиза адреса в Бургас. Това е адресът на Inter Fleet Shipmanagement, който видно от посочените по-горе рапорти е предходен собственик на кораба. Това практически потвърждава думите на някогашния собственик на „Интерфлийт Шипмениджмънт“ кап. Николай Христов.

Припомняме, че при заваръчни дейности за поставяне на метални врати на хангар, осъществени при грубо погазване на мерките за безопасност, бе предизвикан пожар в магазията на терминала в Пристанище Бейрут. Последва детонация на съхранявани от години над 2 700 тона амониев нитрат.

Според местни източници, загиналите към момента в катастрофалния за пристанището и града инцидент са над 140 души, а броят на ранените надхвърли 4 000. По данни на източници на Maritime.bg от агентийски компании в пристанището, има данни за поне двама загинали моряци от кораби под обработка, намирали се в непосредствена близост.

Местен агент, коментира пред изданието, че „Няма ги няколко декара от тиловата зона на кейовете. Пристанището го няма. Всичко е разрушено в радиус от над 10-12 километра“. Mеждувременно стана ясно, че вследствие на детонацията, плаващият под флага на Бахамските о-ви и построен през 1989 г. пътнически кораб „Oриент куин“ (IMO: 8701193) се е преобърнал на пирса. Има загинали моряци от екипажа му, но различни източници посочват противоречиви данни за техния брой.

От пресслужбата на френската CMA CGM са изпратили позиция до Maritime.bg, в която се твърди, че построеният през 2011 г. и плаващ под флага на Малта контейнеровоз с капацитет 11 388 “Teu Cma CGM Lyra” (IMO: 9410806) се е намирал на около 1,5 км. от катастрофалната експлозия. Френският гигант информира, че няма пострадали моряци от екипажа.

В същото време от корпорацията добавят, че представителството им в Ливанската република, разположено в сграда до пристанището, е понесло сериозни щети.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.