Зеленият кораб „Rainbow warrior“ пристигна във Варна тази сутрин. Посещението е част от общоевропейския тур на кораба за промяна на енергийната система „Заедно за климата“: използване на чиста възобновяема енергия, децентрализация и справяне с климатичната криза.

До 5 юни корабът на Greenpeace ще бъде на пристанището във Варна. Любопитните могат да се качат на борда му и да се запознаят с екипажа по време на отворените врати на 4 и 5 юни от 15 до 19 часа.

Програмата в първия от трите дни на „Rainbow warrior“ във Варна започва от 17,30 часа  с отворено обучение, подходящо за широка аудитория „Що е то соларна енергия?“ От 21 до 22,30 часа е предвидена светлинна акция, посветена на възобновяемата енергия.

На 4 юни от 9,30 до 12,30 часа е дискусията „Каква е ролята на гражданите в бъдещата енергийна система на България“, от 13 до 13,30 часа е пресконференцията на екипа на „Грийнпийс“ - България за представяне на кампанията за преход към възобновяема енергия. След това от 15 до 19 часа евремето на отворени врати, когато на брега ще има изградена шатра със соларни играчки, а от 21 до 23,45 часа са предвидени филмови прожекции на Зелено кино.

От 11 до 12 часа на 5 юни е представлението за деца и възрастни „Прахоляшка в Черното кралство“, от 15 до 19 часа продължават отворените врати и посещенията на борда на зеления кораб, от 16 до 17 часа отново е представлението „Прахоляшка в Черното кралство“, а от 17,30 до 19 часа е дискусията за качеството на въздуха - източници на замърсяване и решения за подобряването му.

Каузата на ветрохода Rainbow Warrior на организацията „Грийнпийс“ тази година са климатичните промени. „От изкопаемите горива трябва да се прехвърлим на енергия от възобновяеми източници. Така ще стане възможно хората сами да получават енергия, която да продават.

В много държави това е факт, случва се и в България, но е трудно – твърде сложни са процедурите, много бюрокрация има в тях. При наличието на парцел и средства, може да се инвестира във фотоволтаична инсталация.

Такава е направена на покрива в две кооперации в София за консумацията на живущите там. Излишното се връща в мрежата. Гърците го правят, в Румъния има практика да се финансират такива фотоволтаични системи“, категоричен бе Божидар Николов – координатор по комуникациите в „Грийнпийс – България“.

От организацията се притесняват, че климатичните промени вече еволюират към метеорологична криза. В рамките на 12 години трябва да предприемем нещо, иначе измененията във времето ще станат фатални.

Rainbow Warrior е във Варна като част от обиколка по европейските пристанища. Кампанията цели да информира хората, да провокира диалог, който в крайна сметка да доведе до законодателни промени. С тях ще се избегне голямата зависимост от въглищата и изобщо – от природните горива.

На 5 юни вечерта ветроходът ще отплава за Бургас.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини