Корабни сирени вият днес, напомнят за кризата със смяната на екипажите
2

Корабни сирени вият днес, напомнят за кризата със смяната на екипажите

Всички моряци, чийто кораби са в пристанище, да задействат корабните сирени точно в 12 часа местно време днес, за да напомнят на правителствата по света за продължаващата криза за смяна на екипажите, заради коронавируса.

Този апел отправи Международната морска камара за днес, денят на провеждане на Световна среща на Международната организация на труда. „Надявам се в дневния ред на срещата да бъде включено обсъждането за смените на моряците, защото на такава среща ще има повече бързина при вземането на решения, коментира в ефира на Радио Варна к.д.п. Андриян Евтимов, посланик на България в Международната морска организация.

Но ако тя е специално организирана за дискусия, относно смяната на моряците, е позакъсняла, защото дълго време Международната морска организация и Международната организация на труда си прехвърляха отговорността, за това кой по-сериозно да стъпи и да провокира, мотивира и обясни на правителствата по света каква е важността за смяната на екипажите с моряците“, смята Евтимов.

Според него „Има криза при смяната на екипажи и днес тя се управлява. Страхът попремина, взеха се мерки, създадоха се и протоколи – някои международни, други в съответните държави, за извършването на смени на екипажите на корабите, така че вече имаме криза, която може да се каже, че се управлява, макар и с доста усилия от всички заинтересовани страни“.

Много са държавите, от които вече могат да се извършват смени на корабни екипажи, каза още морският посланик и посочи, че в Европа смени се извършват във всички страни, с изключение на Турция. Там не е разрешено, освен това кораби, които са посещавали Турция, след това имат проблеми със смените в останалите европейски страни.

Смени с определени условия се извършват в САЩ и Канада. В Мексико е разрешено в Западното крайбрежие, но не и в Източното. Най-тежко е състоянието в Централна Америка и Западната част на Южна Америка, където в държавите Перу, Колумбия, Чили и Аржентина за момента смените са блокирани. Уругвай и Бразилия обаче имат протоколи за извършване на смени.

В Африка ситуацията е сложна и затова е трудно да се правят смени. От миналата седмица в Египет се разрешават смени за корабите, които преминават през Суецкия канал. В Южна Корея се извършват смени при определени условия. Хонг Конг пък е открита дестинация само за смени на корабни екипажи. В Австралия са възможни смени с входяща карантина, а в Япония са възможни смени с провеждането на медицински тестове.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.