Кораб-реплика на тракийците ще акостира край Севтополис
2

Кораб-реплика на тракийците ще акостира край Севтополис

Строящият се вече трета година край водите на язовир Копринка кораб-реплика на съдовете, ползвани в античността от траките ще тръгне на първото си плаване между 10 и 15 август, обяви ръководителят на проекта Атанас Димитров.

По думите му вече е разпореден 10-членен екипаж от четвъртокурсници при висшето военноморското училище „Н. Вапцаров“ с командир капитан ІІІ.ранг Тодор Коритаров.

Димитров се оплака че през месеците на пандемията неизвестни лица са успели да отмъкнат ръчно изработени детайли от корпуса, това забавяло работата по пускането на ладията на вода.

Първото пътешествие, най-вероятно за големия църковен празник Голяма Богородица на 15 август ще бъде до мястото, където са потопени останките на древната столица на Севт ІІІ-Севтополис.То било локализирано чрез изчисления по картите на археолозите, извършили проучванията на място през 50-те години на миналия век, преди да се напълни язовирната чаша.

Според Димитров от някогашното пристанище на левия бряг на река Тонзос /Тунджа/ в античността са тръгвали кораби с гребци и платна, които стигали до Кабиле и Бяло море.

Изработената изцяло ръчно ладия е с 19,5 м дълга килова греда, за 300-те ребра са подбрани естествено изкривени дървета, от дърво са и пироните /дибли/, котвата е от камък, а платната са изтъкани от памук и коноп.Носът на лодката ще бъде украсен със стилизиран жерав, изработен от дърво.

Корабът е конструиран на базата на фреските от храма Мединет Хабу в Луксор, Египет, където са били положени в древността тленните останки на фараона Рамзес ІІІ.

Спускането на слънчевата ладия в язовира се отлага на няколко пъти по различни причини, през есента на м.г. ръководителят на проекта твърдеше че в репликата са инвестирани около 11 000 евро, но на практика сумата ще се окаже доста по-голяма.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.