Копринките мътят чужди пилета

Имат тъмносиньо месо и кости

Копринките мътят чужди пилета

Дошли в Европа по Пътя на коприната

Копринката е порода кокошка, която носи това име заради нетипично пухкавото си оперение, което наподобява коприна.

Породата има няколко други необичайни качества, като тъмносиньо месо и кости, сини гребени и пет пръста на всеки крак, докато повечето пилета имат само четири. Те често са изложени в птицевъдните изложби. Съществуват в няколко цвята: червен, жълт, син, сив, черен, бял и много варианти на петна.
Копринките имат спокоен и приятелски темперамент. На големина биват класически и в умален размер, който е и по-често срещаният. Една кокошка снася средно 3 яйца седмично. В много чести случаи се използват като мътачки на други породи.
История
Не е известно точно кога и къде птици с уникалната си комбинация от атрибути са се появили за първи път, но най-добре документираната точка на произход е Древен Китай. Други места в Югоизточна Азия, наименовани като възможности, са Индия и о. Ява. Най-ранният оцелял писмен документ за копринките идва от Марко Поло, който пише за космато пиле през 13-и век по време на пътуванията си в Азия.
Копринките най-вероятно си проправили път към Запада чрез Пътя на коприната и морска търговия.
Холандски животновъди твърдят, че копринките са потомци на пилета и зайци. Някои твърдят, че действително притежават кожа на бозайник.
В 21-ви век копринките са един от най-популярните и разпространени повсеместно декоративни породи пилета. Те често се държат като декоративни птици или домашни пилета от животновъдите и също често се използват за люпене и повишаване на потомството на други пилета и водолюбиви птици, като патици и гъски и диви птици, като например пъдпъдъци и фазани.
Характеристики
Копринката е в две различни разновидности: брадати и без брада. Брадатите имат допълнителен маншон от пера под клюнната площ, която покрива ушите. Всички копринки имат малък тъмен гребен - тип орех или на ресни гребен и тюркоазено сини уши. В допълнение към тези определящи характеристики копринките имат пет пръста на всеки крак.
Всички копринки имат черна кожа, кости и сиво-черно месо.
Копринките имат средно добра носливост, но в чести случаи тя се нарушава от склонността им да мътят. Те са много добри майки и птицевъдите често се възползват от това, за да люпят други породи с тях. Адаптират се в затворени пространства и съжителстват добре с малки пилета. Притежават изключително покорен нрав, което може да бъде причина те да бъдат тормозени от по-активни или агресивни птици, когато се гледат в смесени ята.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.