Копачки за биткойни и позлатени биберони сред „трофеите“ на митниците (ТЕМАТА)
2

Копачки за биткойни и позлатени биберони сред „трофеите“ на митниците (ТЕМАТА)

Копачки за биткойни, позлатени биберони и дори препарирано влечуго са сред най-любопитните „трофеи“ от задържаните от митниците контрабандни стоки, сочат данни на агенцията, предоставени на „Монитор“.

От продадените на търг артикули за двата биберона със златен обков с общо тегло 8,69 грама на търга са били платени 400,35 лева. Открити са от митническите служители в картонени кутии под леглото в шофьорската кабина на влизащ в страната камион с турска регистрация заедно с други укрити там златни накити.

Сред необичайните стоки, предлагани на публични продажби са и 910 адаптера за копачки на криптовалута. Задържани са на митнически пункт „Варна-Запад“ при щателна проверка на контейнер със стоки от Китай. Митничарите установяват, че освен декларираните кутии за компютри и други компоненти,

контейнерът съдържа недекларираните устройства.

Те са конфискувани и са обявени на търг с начална тръжна цена от 27 300 лв. по реда на ДОПК. След проведената публична продажба от ТД „Северна морска“ са продадени на цена 38 888 лв. За тях е заплатено и ДДС в размер на 7777,60 лв., уточняват от Агенция „Митници“.

При търг в същата митническа дирекция през юни са продадени 9450 кв. м подова настилка Vinil floor click, изоставена в полза на държавата. Площта й стига за почти 200 маломерни двустайни апартамента от по петдесетина квадрата. За нея освен тръжната цена от 85 210 лв., са платени и дължимо мито 5538.65 лв. и 18 159.73 лв ДДС или общо почти 109 бона. На квадрат настилката е излязла на новия й собственик по 11,52 лв.

Пак там на търг са били предложени и шест празни контейнера при начална тръжна цена 8290 лв. Те са били задържани заедно с друга контрабандна стока. Продадени са за 14 819 лв., като е доплатено и ДДС в Нерядко на търговете се предлагат и съоръжения

за дестилация на етилов алкохол като медни казани,

лули, капаци и охладители, иззети в страната от митническите служители при установени нарушения на Закона за акцизите и данъчните складове. В тези случаи обаче от Агенция „Митници припомнят“, че ако купувачът на дестилаторите, не е вписан в Регистъра по реда на чл. 57 от Закона за акцизите и данъчните складове, на основание чл. 142 б, ал. 2 от Закона за виното и спиртните напитки следва да подаде заявление до Министерството на икономиката за вписване в регистъра. Задължително е това да стане в 14-дневен срок от придобиване на дестилационните съоръжения.

Сумата, получена от продажби на отнети или изоставени в полза на държавата стоки за първото шестмесечие на 2020 г., е 604 000 лв. тя е по-голяма от приходите от търговете през миналата година,достигнали близо 509 000 лв. За 2019-та година общо за търгове по ДОПК са 34, а за акцизни стоки наддаванията са били 14.

Най-често на търговете, организирани от Агенция „Митници“ се продават: стоки за бита, моторни превозни средства, авточасти и авто аксесоари, енструменти, апарати и машини, контейнери и съдове за съхранение, съоръжения за дестилация, облекла, обувки и аксесоари (чанти, колани, ръкавици и т.н.), алкохолни напитки за преработка

През последната година най-високата достигната цена на търг за отнети в полза на държавата стоки е 470 731 лева. Тя е достигната при проведен търг от ТД Южна морска за продажба на

изделия от злато и сребро в осем групи от общо 20,198 кг.

Обявената начална тръжна цена е 312 389 лева за всички бижута, като началните тръжни цени на златните и сребърни накити са определени от експерт оценители на базата на цените от 2019 г. По-голяма част от златните накити са от 14-каратово злато. Някои от тях са употребявани. Задържани са от митническите служители на МП Капитан Андреево. Сред закупените на този търг артикули, в една от групите са включени и два биберона със златен обков. Открити са от митническите служители в картонени кутии под леглото в шофьорската кабина на влизащ в страната камион с турска регистрация заедно с други укрити там златни накити. Двата биберона със златен обков с общо тегло 8,69 грама са продадени за 400,35 лева.

Най-далечните дестинации относно произхода на продавани на търг стоки са Китай, САЩ, Дубай.Те обикновено идват от там по море до пристанищата във Варна и Бургас.

При определени

кризисни ситуации стоките не се предлагат на търг, а се пренасочват

за други нужди - например предоставяните предпазни средства по време на извънредното положение, както и предоставяне на стоки за бита и дрехи при бежанската криза през 2013 г. От началото на covid-пандемията досега са предоставени над 1,5 млн. предпазни средства и над 175 т етилов алкохол за дезинфекция.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.