0

The Connor Brothers откриват самостоятелна изложба в столичната галерия „Оборище 5“ от 19 ч. в четвъртък, 13 юни. Световноизвестният творчески тандем е сред водещите имена в съвременното британско изобразително изкуство.

The Connor Brothers откриват самостоятелна изложба в столичната галерия „Оборище 5“ от 19 ч. в четвъртък, 13 юни. Световноизвестният творчески тандем е сред водещите имена в съвременното британско изобразително изкуство.

Селекцията за настоящата експозиция от най-нови творби е направена специално за представянето на Конър Брадърс в София и това ще бъде водещата изложба в галерията за пролетно-летния сезон. В нея ще бъдат включени и други видни автори от британската арт панорама, сред които Деймиън Хърст, Марк Куин и сър Питър Блейк. 

По покана на директора на галерия и зала “Оборище 5” – Деница Атанасова-Гергова Тhe Connor Brothers ще пристигнат за среща с ценители и почитателите на изкуството им в края на месец юни. Те заснеха свое видео послание, което ще бъде показано при откриването на изложбата

Братята Конър се вдъхновяват от стила на кориците на някогашните любовни романи със задължителен хепиенд и го преработват с ирония, „коментирайки“ в творбите си нереалистичните очаквания към любовните връзки, обсесиите на модерното консуматорско общество, обсебено от култа към парите, известността, външната красота, секса. Артистичното дуо, състоящо се от художниците Майк Снели и Джеймс Голдинг, които впрочем изобщо не са братя, се налагат в световен мащаб със сатиричната си интерпретация на старите романтични рисунки и циничния възглед за днешната култура.

Кои са Конър Брадърс? Първоначално те излизат на арт сцената, представяйки се за близнаци от САЩ – Франклин и Брендън, възпитани в общността на псевдохристиянски култ в Америка, наречен „Семейството“, чийто лидер Дейвид Берг проповядвал и практикувал фанатична и извратена форма на християнството. На 16 години те избягали в Ню Йорк и започнали да създават заедно творбите си, напомнящи за комиксите и попарта. Работите им достигат рекордни продажби в Лондон, Лос Анджелис, Сидни... През октомври 2014 г. творците признават, че тази история е пълна мистификация и зад артистичния псевдоним Конър Брадърс всъщност стоят арт дилърите Майк Снели и Джеймс Голдинг. Разкриването на тяхната самоличност води до още по-голям ръст в продажбите и техните произведения се продават не по-зле от тези на легенди като Банкси и Деймиън Хърст в търговете за изкуство на „Кристис“ и „Бонамс“.

Неотдавна принц Хари и съпругата му Меган Маркъл купиха картина на Конър Брадърс за 7000 паунда, за да я връчат като сватбен подарък за женитбата на актьора Идрис Елба. Творбата в стила на 50-те изобразява красива жена с надпис: Защо да се вписвате, когато сте родени да се откроявате?“.

В края на март тази година Конър Брадърс представиха чрез Музея за история на София изложбата „Внимавай на какъв се преструваш“ в галерийното пространство при Триъгълната кула на Сердика..