Контролирано преливат 43 язовира в страната

Контролирано преливат 43 язовира в страната

Над половината от тях са в област Кърджали

По информация на кризисния щаб на ДАМТН общо в страната контролирано преливат 43 язовира. 24 от тях са на територията на област Кърджали, 5 са в Смолянско, а останалите в други части на България.

„Още през миналата седмица с писмо обърнахме внимание на областните управители да предупредят собствениците на водоемите да предприемат мерки за непрекъснато наблюдение на язовирните стени”, каза за „Монитор” председателят на ДАМТН ген. Кирил Войнов. „Със заповед на министъра на икономиката Емил Караниколов бе разпоредено на ДАМТН да упражнява непрекъснат контрол на 858 язовира, предложени за ремонт и 414-те определени за спешен ремонт. Те се следят с особено внимание от служителите на агенцията по места”, допълни той.

„От дълги години не се е случвало подобно време през януари, което да създава рискове от наводнения. Според мен има 3 фактора, които влияят, особено в областите Благоевград, Кърджали и Хасково и части от Стара Загора и Пловдив. Това са повишаването на температурите, обилният сняг и дъждовете. Всички те доведоха до повишаване нивата на реките и от там до запълване на свободния обем на голяма част от язовирите, който бе поддържан от миналата година като резерв”, обясни още генералът.

„През миналата седмица стана въпрос за язовирите „Пловдивци” и „Златоград” в община Златоград, които преливат. Първият с 27 см, а другият - с 20 см, което според нас е нормално. От каскада „Арда”: яз. „Кърджали” има още около 39 млн. куб. м свободен обем, яз. „Студен кладенец” - 68 млн. куб. м, яз. „Ивайловград” - около 30 млн. куб. м. Сега особено важна обаче е ролята на местната власт за контрол на нивата в малките язовири, намиращи се на територията на общините им и при необходимост за предприемане на мерки за защита на населението”, допълни ген. Войнов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.