Контрол ли бе да го опишеш?

Контрол ли бе да го опишеш?

Всяка година в разгара на летния сезон медицински кабинети и центрове в големите Черноморски комплекси слагат каквито си искат цени – без контрол от упълномощените за това здравни органи, без да предупредят пациента предварително колко ще му струва една или друга манипулация, а някои дори без да сложат дори ценоразписи.

Впрочем, ценоразписи за услугите са задължителни по смисъла на няколко разпореждания на Министерството на здравеопазването. За някои обаче те въобще не съществуват. Пациентите от своя страна не са наясно, че такива трябва да има окачени на видно място.

Проблемът надути до безочие цени в курортите не е от вчера. За него вестник „Монитор“ е писал неведнъж, кажи – речи всеки сезон, че и по няколко пъти. Това лято прокуратурата се самосезира и предприе мерки. Да се надяваме обаче, че санкциите след проверките ще бъдат такива, че занапред да не се налага пак да пишем за безобразията на някои медицински центрове по морето.

Защото какво означава за манипулации заради влязла вода в ушите да ти вземат 530 лева?! Това е само един от десетките, че и стотици случаи, в които финансова жертва стават клетите болни.

Никой не е застрахован, че няма да се разболее, когато отиде на море. Не е застрахован обаче и срещу риска да му вземат неколкократно повече пари за елементарно лечение, та дори той да е осигурен не само в Националната здравноосигурителна каса, но и в застрахован допълнително в здравен фонд. На този риск са изложени както българите, така и чужденците. Някой би възкликнал: Какво ги жалите, щом са дошли у нас на море, значи имат пари!

Да, чужденците, може и да имат повече пари от средностатистическия българин, но това не означава, че заради некоректно отношение към тях и то от страна на лекари трябва да бъдат прогонени завинаги от българското Черноморие. Друг е въпросът, че те са здравно застраховани, но пак трябва да плащат. И съвсем друго е, че и без това задграничните летовници у нас не са хора с високи доходи. Ясно е, че таргетът е към средната, че и по-ниско платена ръка, която може дори със социалните помощи и ол инклузива да се почувства човек някоя и друга седмица на нашето море.

На фона на надутите цени по Черноморието и болничните лекари се обявиха за падане на тавана на избор на доктор и екип. Той беше наложен през 2010 г. от бившия здравен министър д-р Стефан Константинов. Малко след това своите го „изядоха“, съсловието скочи срещу него и скоро той беше свален от поста.

Пита се ще се поддаде ли на натиска сегашният здравен министър Кирил Ананиев? Надяваме се, че не, защото макар и финансист, познава здравната система от десетилетия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.