Контрабандните цигари – само 2,6%

Контрабандните цигари – само 2,6%

Най-висока е употребата им в Пазарджик и Добрич

Делът на контрабандните цигари у нас продължава да е нисък, като към края на второто тримесечие на 2020 г. нелегалният тютюн, непредназначен за пазара, е 2,6%. Това е с 1,3% по-малко в сравнение с края на 2019 г., но по време на пандемията е отчетен лек ръст от 0,8% спрямо първото тримесечие на 2020 г.

Това показват

данни от инспектирани 5800 кутии от 20 български града

Изследването на празните опаковки от цигари относно нивата на незаконна търговия се провежда у нас по поръчка на петте тютюневи компании от "Инициативата срещу незаконната търговия". Резултатите за двете тримесечия бяха обявени в сряда.

Те показват още, че в основната извадка от двадесет града има градове с нулево ниво на потребление на незаконни цигари - Асеновград и Велико Търново -  през двете тримесечия, а Шумен - през първото тримесечие на тази година. Градовете Пазарджик и Добрич обаче са с данни, които ги поставят в топ градовете с най-високо незаконно потребление, което заслужава внимание от страна на контролните органи.

В допълнителните градове, в които се проследяват нивата извън основната извадка, заслужава да се отбележи, че делът на незаконни цигари в Свиленград е доста динамичен във времето и към настоящия момент не може да се оформи ясна тенденция, тъй като през първото тримесечие нивото е било сравнително ниско - 5%, но през второто е много по-високо - 23%.

Това е първото нарастване за тримесечие от 2018 г. насам. Данните показват, че увеличението на фалшификати е минимално при известни международни марки. Вместо това

се появяват неизвестни марки

които дават индикация за съществуващи канали, които променят предлаганите разновидности.

Всъщност, сравнена с други страни от Европейския съюз (ЕС), България се нарежда на едно от последните места по резултати. Във Франция делът на тези цигари е близо 30% през първото тримесечие на 2020 г., а през второто пада на около 24%. В Германия показателят е около 14 на сто. В съседна Румъния делът е 12%. С подобни резултати като нашите е Чехия с под 2.5 на сто.

Компаниите от "Инициативата срещу незаконната търговия" изразяват увереността си, че поставеният фокус от институциите върху борбата с контрабандата дава дългосрочни резултати, включително и в усложнената епидемична обстановка, с което успешно се защитават приходите в бюджета.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.