Контрабандистите минават границите по празниците (ТЕМАТА)
3

Контрабандистите минават границите по празниците (ТЕМАТА)

Избират опашките на браздата, за да избегнат засилени проверки. Експерти съветват: Не се лъжете, няма магазини с „конфискувани стоки“

Контрабандистите предпочитат натоварени моменти, когато през границата преминават не само много товари, но и пътници. Така рискът да бъдат спрени от митничар за проверка бива минимизиран и контрабандистът хитро минава през границата. Това показват данни на Агенция „Митници”, изведени за „Монитор”.

„За контрабандата няма почивен ден”, коментираха от митническата агенция като изтъкнаха, че опити за нелегално внасяне на стоки има ежедневно и митническите служители са постоянно бдителни. Контрабандистите са хитри и предпочитат моменти, които са по-натоварени, защото така шансът да бъдат хванати е по-малък. Митническите служители обаче имат начини дори тогава да заловят нарушителите – това включва анализ на документи и оценка на други

 критерии като маршрути или

поведение на пътниците.

 По външните граници биват задържани различни нелегални стоки като тютюн и тютюневи изделия, контрабандни и фалшиви текстилни стоки, лекарства, валута, културни ценности. Животни или техника като мобилни телефони също може да бъде задържана. Така миналата година митничари задържаха застрашен вид европейска змиорка при опит за износ на летище София. Понякога се правят проверки и във вътрешните граници, като тези с Гърция и Румъния, най-вече свързани с контрол на акцизни стоки – тютюневи изделия, етилов алкохол и горива.

 Багажът и колата са предпочитани

при укриването на контрабандни стоки.

 При опит за внасяне на наркотични вещества пък контрабандистите са по-иновативни и изработват т.нар. „тайници” – това са тайни разделения в колите, чантите или куфарите, които се откриват по-трудно. От „Митници” коментираха още, че няма граничен пункт, при който ежедневно да не се разкриват нарушения. „На всички гранични пунктове всеки ден има случаи на разкрити нарушения, но най-големи количества се задържат на най-големия сухопътен пункт в Европа ГКПП Капитан Андреево (за външни граници), както и на границата с Румъния – Дунав мост 1 и Дунав мост 2, където трафикът за вътрешните границите е изключително голям”, казаха още от държавната агенция.

Иззетите стоки се съхраняват по специален начин. Целта е да се запазят в същия вид, в който са иззети, до приключване на административните и наказателните производства. След окончателно решение

 някои от стоките биват унищожавани,

а други – реализирани чрез търгове.

 Там обаче се продават групи стоки на юридически лица, а не на специализирани магазини. „Потребителите трябва да се отнасят резервирано към търговски обекти, които се рекламират като заявяват, че продават „конфискувани стоки“”, предупреди агенцията. В случай на открити животни обаче те се пренасочват към спасителни центрове (виж карето).


Пренасочват живите животни

към спасителни центрове

Често се случва на пунктовете да бъдат задържани и животни, включително застрашени видове. В такъв случай те се насочват към спасителни центрове с цел да им бъдат осигурени благоприятни условия за живот, които да позволят оцеляването им. Обикновено преди да бъдат спасени от митническите служител, животните са превозвани в изключително рискови условия, а процентът на загинали екземпляри е висок.

От друга страна, на задължително унищожаване подлежат наркотичните вещества, тютюневите изделия, както и фалшивите стоки, тъй като нарушават права по търговски марки и тяхното качество и безопасност не могат да бъдат гарантирани. Хванатата нелегална валута, благородни метали или ценности пък отиват на сигурно място – в банковите трезори.

Най-често у нас биват иззети текстилни изделия, аксесоари, играчки, битови предмети, техника и нелегални акцизни стоки.

 


За 2019 г.: 386 бона за

съхранение на стоки

 Складовите разходи за съхранение на всички задържани стоки са около 386 хил. лв., казаха още от агенцията. При хваната стока, тя трябва да се задържи максимално близко до първоначалния й вид до приключване на производствата. Точно те обаче отнемат време и така някои стоки отлежават за дълги периоди. Веднъж решено, част от контрабандните продукти биват унищожавани като през 2019 г. са похарчени блиюо 7000 лв. за целта. Приходите от продажбата и оползотворяването на отнети в полза на държавата стоки възлизат на близо 509 000 лева, т.е. е реализиран положителен баланс от над 116 000 лева, които представляват приход в държавния бюджет.

 

Виагра и сексуални стимуланти

хванаха митничари

 Виагра, гелове за повишаване на потентността и други сексуални стимуланти задържаха митничари през 2019 г.

Най-ранният случай датира от март месец, когато десетки хиляди таблетки, гелове и спрейове за повишаване на потентността бяха хванати на Капитан Андреево. Те са се превозвали в автобус, а стюардът му декларирал, че пренася козметични кремове. Вместо декларираната стока обаче са открити 5 725 блистера с близо 28 000 таблетки с наименования „Vexga hard“,“Viagra“, „Vegal extra“, „Gergedan“, „Lady Era“, както и 960 опаковки с гелове, спрейове за орална и външна употреба, с надписи „Kamagra“, „Fullaxs“, „Gergedan special spray“. Стюардът се оправдал, че кашоните са му предоставени в Истанбул, за да ги пренесе до България, и не ги е проверил. През август 3830 опаковки сексуални стимуланти бяха задържани от митнически служители в района на Дунав мост 2. Микробусът пътувал за Холандия с уж мебели и текстил. Под опаковките на кашоните обаче е открито, че те съдържат стимуланти за жени, произведени в Турция и Индия. През октомври пък бе задържан 68 кг афродизиак, предназначен за Великобритания.

 


Екзотични риби с алкохол и

иманярски съкровища в колите

Екзотични риби и птици, бебета змиорки, иманярски съкровища и монети са само част от задържаните животни и културни ценности през 2019 г. През февруари бяха задържани 200 кг бебета-змиорки от застрашен вид, защитен от Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES). По първоначални данни пратката е пристигнала от друга европейска държава и според маркировка на контейнерите е изпратена от фирма, която има разрешение за улов. Въпреки това контейнерите са били обявени с друг вид стока, което представлява митническо нарушение.
Бебетата- змиорки са транспортирани спешно към Спасителния център на Аквариума във Варна в опит да бъдат спасени. През 2015 г. бе налице същият опит, когато над 2 млн. екземпляра в същата „млада фаза” на развитие бяха задържани в осем контейнера от Мадрид за София. В автобус за Гърция пък бяха намерени 8 контейнери с екзотични риби, 4 касети с птици и цели 234 сткъклени бутилки алкохол без български акцизен бандерол. 283 старинни монети, 29 бронзови фигури  и 5 пет пръстена пък бяха иззети от кола на Митнически пункт Лесов. При пристигане шофьорът отрича да има нещо за деклариране и впоследствие автомобилът му е подложен на щателна проверка. През ноември пък 220 старинни монети биват открити в кутия от цигари в джоба на шофьор на товарен автомобил, минавал през България. Според извършената експертна справка 218 от монетите са редки електронови, златни, сребърни и бронзови от широк хронологичен обхват от 5-4 век преди Христа до 11-12 век от новата ера, а две от монетите представляват оловни византийски печати.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.