Консулът ни в Одеса обсъди с губернатора на областта откриването на БГ училище

Консулът ни в Одеса обсъди с губернатора на областта откриването на БГ училище

Откриването на българското училище в Одеса, предстоящото честване на 200-годишнината от основаването на Болград, както и откриването на къща-музей на Христо Ботев в село Задунаевка бяха сред темите на срещата на генералния ни консул в Одеса Светослав Иванов и председателя на Одеската областна държавна администрация Сергей Гриневецкий, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Българският генерален консул в Одеса бе първият чуждестранен представител, с когото Сергей Гриневецкий се среща, след като пое поста миналия ноември.

Председателят на Одеската областна администрация изрази подкрепата си във връзка с откриването на българското училище – въпрос, който бе поставен от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на посещението ѝ в Украйна през октомври 2020 г.

Одеското кметство е предложило да предостави статут на училище с разширено изучаване на български език, традиции и история на 31-во образователно училище в града. В момента българската страна очаква да получи от украинските партньори конкретния проект за предоставяне на статут.

Българите в Одеска област са мост на приятелството между двете ни страни, подчерта генералният ни консул Светослав Иванов. Той отбеляза, че българската диаспора в Одеска област и в цяла Украйна е добре интегрирана, а нейните представители са високо ценени за приноса си за развитието на украинското общество. Сергей Гриневецкий обърна внимание, че нашите сънародници са най-многобройната общност, сред представителите на 133 националности, които живеят в Одеска област, и сподели симпатията си към България и българите като към етнически и културно близък народ.

По повод откриването на къщата-музей на Христо Ботев в село Задунаевка в Болградския район генералният ни консул постави въпроса за ремонт на отсечката на пътя, свързваща основното трасе Одеса-Рени със селото. Това е от съществено значение за развитието на туризма и за бъдещето на селото, чиито жители са предимно от български произход, подчерта Светослав Иванов.

Двете страни обсъдиха и отбелязването на 200-годишнината от основаването на град Болград – „столицата“ на българското национално малцинство в Украйна, през август 2021 г. Планира се в тържествата да участват високопоставени представители на двете страни.

Сред темите на разговора бе и запазването и функционирането на сградата на Всеукраинския център за българска култура в Одеса. Обсъдени бяха и възстановяването на пряката въздушна линия между София и Одеса, както и възможностите за организиране на туристически форуми тази година, ако пандемичните условия позволяват това.

На срещата генералният ни консул и председателят на Одеската областна администрация потвърдиха стратегическите и партньорски отношения между България и Украйна, включително в контекста на споделените от двете страни европейски и евроатлантически ценности.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.