Обвинение на бившия председател на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) Драгомир Димитров за теч на секретна информация повдигна Военно-окръжната прокуратура в София. Информацията за това, че Димитров, който в момента е консул на страната ни в Мюнхен, е подведен под отговорност, бе обявена от държавното обвинение.

Той беше начело на ДАР в продължение на 6 години – от 2012 г. до лятото на 2018, когато бе освободен от длъжност и малко по-късно назначен за наш представител в немския град.

Димитров е обвиняем за това, че за времето от 14 юли 2016 г. до 9 август 2016 г. е нарушил служебните си задължения, като не е организирал и не контролирал дейностите по Защита на класифицираната информация в ДАР. Това било направено с цел да набави

облага за дружество в размер на 91 500 евро

и от това са настъпили немаловажни вредни последици – осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация. В съобщението на прокуратурата обаче не бе назовано нито името на фирмата, нито какво точно е правила тя с мотива, че разследването срещу Димитров е засекретено.

На ексразузнавач №1 е наложена мярка за неотклонение "гаранция" от 5000 лева.

Потърсени за коментар, от МВнР дадоха да се разбере, че са били уведомени от прокуратурата за разследването срещу Димитров още преди да му бъде повдигнато обвинение. Към момента обаче не считат, че трябва да бъде отстранен от консулската си длъжност.

„МВнР бе уведомено от Прокуратурата на Република България, че предстои повдигане на обвинение спрямо служител от дипломатическата служба. Самият служител оказва съдействие на органите на държавното обвинение. Към момента няма основания за предприемане на действия от страна на работодателя, тъй като от съобщението на прокуратурата става ясно, че обект на проверка са действия, извършени от служителя преди назначаването му в дипломатическата служба“, съобщиха от Външно министерство.

Това е вторият бивш шеф на външното разузнаване, който се подвежда под отговорност.

Проблеми с правосъдието има и бившият директор на Националната разузнавателна служба /бившето название на разузнаването/ ген. Кирчо Киров. През 2016 г. Военно-апелативеният потвърди 10-годишната присъда на ген. Киров. Делото срещу него бе образувано за присвояване на 4,7 млн. лв. от бюджета на разузнавателната служба. Ген. Киров твърди, че парите са изхарчени за вербуване на информатори. През 2018 г. Софийският военноокръжен съд осъди на 15 г. затвор ген. Киров по второто дело срещу него - за присвояване на 5,1 млн. лв. Обвинението е, че от 2007 г. до 2011 г. като директор на НРС ген. Киров в съучастие със свой подчинен началник е присвоил от бюджета на службата евро и щатски долари, равняващи се на повече от 5,1 млн. лв. Подчиненият служител бе осъден на 3 г. затвор условно с 5 г. изпитателен срок. По разпореждане на директора си Киров той изготвял фалшивите документи за теглене и отчитане на сумите и получавал парите от касата на службата. Срещу ген. Киров има и трето дело, по което той получи 2 г. условно за разгласяване на класифицирана информация. През 2018 г. бившият разузнавач №1 коментира пред медиите, че се подготвя за „100-годишна война“ и смята за поръчител на войната срещу себе си тогавашния директор на ДАР Драгомир Димитров.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов: Икономиката ще я възстановим, човешкият живот е незаменим(ОБЗОР)

* Дончев отговори на държавния глава с цитат от Гьоте

"Само ако сме единни и отговорни, можем да изградим защитна стена срещу заразата. С нея ще браним не само себе си, но и ближния. Защото щетите върху икономиката, колкото и да са тежки, ще ги възстановим рано или късно. Човешкият живот обаче е незаменим".