Конституцията по Пинокио и нейният чл.1: Забранете Делян Пеевски
2

Конституцията по Пинокио и нейният чл.1: Забранете Делян Пеевски

Основоположниците на Римското право да бяха написали проекта за нова конституция, кръгът „Мисъл“ на Христо Иванов и мейнстрийма на олигархията пак нямаше да е доволен.

Защо ли? По прозаичната причина, че за Прокопиевия бивш правосъден министър и настоящ сламен лидер на партията му „Да, България“ нито един проект за основен закон не би бил достатъчно „добър“ – разбирай удобен, ако в чл.1 изрично не пише, че се забранява Делян Пеевски. Пардон – в чл. 2. Защото чл. 1 със сигурност би бил запазен за постулата, че „Да, България“ е държавата и ръководната сила в обществото е единствено и само неин прерогатив. Препратката към Живковата конституция (както е известен вариантът на основния закон от 1971, отменен с идването на демокрацията), далеч не е случайна. Все пак генезисът и на Пинокио, както е известен Иванов заради склонността си към истината, и на менторите му от задкулисието – все обвиняеми и подсъдими олигарси, е един и същ – номенклатурно-агентурно –магураджийски. Та съвсем очаквано си ги влече към връщане на Татовите тоталитарни времена. Още повече, че единствено вписването на „Да, България“ в конституцията на страната би гарантирало на тази партия с впечатляваща електорална подкрепа в рамките на статистическата грешка контрол над държавата.

Веднъж осигурен той, е ред и на връщането на статута на „партийния враг“ с експлицитно поименно изброяване на „провинилите се“. Начело с Делян Пеевски, разбира се – депутатът от опозиционната ДПС, който отдавна е трън в късите крачета на членовете на тази групичка заради законодателните си инициативи, с които слага прът в колелата на далаверите й. И заради изданията си, които от години разкриват престъпленията и аферите на олигарсите у нас, грабещи вече десетилетия и обществото ни, и демокрацията ни.

А какъв ще е чл. 3? Е, как?! Естествено, че пожизнен президентски мандат за заслужилия герой на олигархичния труд - папагала ара, и пак пожизнен престой на Пинокио начело на прокуратурата. Няма да си играем на мандати и демократични процедури, я! Трябва да се мисли на едро! И в този ред на мисли, за чии са ни Министерски съвет и Народно събрание? Съвсем спокойно нещата могат да се решават от Политбюро на партията-държава „Да, България“ в лицето на олигархичен съвет от задкулисните тартори на Пинокио и компания. И да се изпълняват от вече посочените две лица.

Шегата настрана (макар че колко да е шега), но от вече три денонощия сме свидетели на упражнение, което би било комично, ако не беше печално по своята същност.

Откакто премиерът Бойко Борисов достигна до идеята, желана от огромното мнозинство граждани на тази държава, че е нужен рестарт на демокрацията чрез избори за Велико народно събрание, което да приеме нова конституция, де що пионка на олигархията в тази държава има, се изреди, за да скача на предложението. При това изпадайки в шизофренната ситуация да се отрича от собствените си лансирани по-рано искания, явно разчитайки на късата памет на обществото. Ама тя далеч не е толкова къса, колкото им се ще на фигурантите на задкулисието. И всички помним как „Отровното трио“ организатори на протестите искаха именно приемане на конституционни промени, Радев припяваше същото, а Пинокио предлагаше идеи, залегнали именно в проекта на Борисов. Но изведнъж цялата тази групичка гракна, че изборите за Велико народно събрание били подмяна. И започна да вади от девет кладенеца вода и да търси под вола не едно, а хиляди телета, за да доказва тезата си. При това надлежно подпомагана с опорки, спускани от диригентите на протестите – кървавия хазартен олигарх с 19 обвинения Васил Божков и ортаците му подсъдими босове Иво Прокопиев и Цветан Василев. И с подкрепящи тезите им статии на мейнстрийма, издържан от същите тези босове-олигарси, играещ ролята на древногръцки хор в тази пиеса на абсурда.

Именно в такова едно упражнение, „Медиапул“ на също пожизнената говорителка на бившия премиер Иван Костов и олигарсите му – Стояна Георгиева, достига нови висини в изкуството на манипулацията, четейки проекта за нова конституция със замах, който би засрамил дори Луцифер. „Борисовската конституция дава нови права на главния прокурор и отнема на президента“ реди екип на бутиковия сайт, като естествено още в първите изречения намесва Делян Пеевски. Използваме думата „естествено“ само, защото за мейнстрийма и говорителите на задкулисието отдавна се е превърнало в навик да пришиват на депутата всичко в тази държава. Нищо че е депутат от опозицията, няма нищо общо с управляващите, а твърденията в противното нито са подкрепени с факти, нито имат някаква връзка с реалността. Машината за клевети и манипулации на обвиняемите и подсъдими олигарси у нас никога не е позволявала истината да й се пречка и така „екипът на Медиапул“ бодро изпълнява заръките за стрелба по Пеевски, твърдейки, че идеята за свикване на ВНС и приемане на нова Конституция идвала от него(?!) А докато се съвземаме от шока, предизвикан от това смело твърдение, неподкрепено с каквито и да било доказателства (поради липсата на такива), идва следващ. Новите правомощия на главния прокурор, който иначе според проекта ще бъде задължен на всеки 6 месеца да дава отчет пред Народното събрание, а мандатът му ще бъде намален на 5 години както и тези на останалите от триото големи в Темида – шефа на ВКС и на ВАС, се изразявали в предложението бъдещият съдебен съвет на прокурорите да има законодателна инициатива.

За какво всъщност иде реч? В проекта е предложено вместо Висш съдебен съвет вече да има два отделни кадрови органа – съдебен съвет на съдиите и на прокурорите, като според чл. 56, ал.1 на документа всеки от тях ще има законодателна инициатива. Да твърдиш, че главният прокурор ще има законодателна инициатива, бидейки член на съвета на прокурорите, без да кажеш, че по същата логика и съдията на задкулисието – шефа на ВКС Лозан Панов, който по право се пада член на съвета на съдиите, ще я има, е еманация на демагогията. По-абсурдното обаче е, че от „Медиапул“ премълчават нещо далеч по-важно – съветът на съдиите ще е с превес на професионалната квота, излъчена от магистратските среди, спрямо парламентарната. Нещо, за което настояваше лично Христо Иванов във времената, в които играеше ролята на наместник на Прокопиевите интереси в кабинета „Борисов“2. Същият Христо Иванов, който в момента скача срещу тези лансирани именно от него идеи.

Каква е причината за шизофренното поведение и на Пинокио, и на мейнстрийма на олигархията? Съвсем прозаична.

Идеята за предизвикване на избори за Велико народно събрание всъщност не само свали двуличните маски на задкулисието и пионките му, показвайки истинските им лица. Тя извади наяве голата истина, че така желаният от обществото рестарт на демокрацията за нормалните граждани може да означава ново начало, но за задкулисието, което държи в плен на мрежата си от платени говорители, псевдожурналисти и къртици държавата, означава единствено и само крах. И край. На далаверите, на престъпленията и на чувството за безнаказаност в олигарсите, дирижиращи истинската подмяна у нас – на демокрацията ни, вече 3 десетилетия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.