Константин Занков: Българските туристи ще спасят летния сезон по морето

Константин Занков: Българските туристи ще спасят летния сезон по морето

Сега е времето родните хотелиери да се докажат пред гостите, казва експертът в Института за анализи и оценки в туризма

* "Здравните паспорти не могат да са гаранция, по-скоро ще усложнят пътуването"

- Г-н Занков, как оценявате разхлабването на мерките и ще бъде ли спасен туризмът това лято?
- За нас разхлабването на мерките е позитивна стъпка към развитието на туризма. Въпреки че е ясно, че тази и сигурно следващата година ще живеем в условията на коронавирус. Само че животът продължава, пътешествията също трябва да продължат, а туристическият бизнес да се развива. Знаете, че секторът буквално замря за два месеца. Сега се вижда светлина в тунела.
- Въпросът е дали браншът е готов да работи в такива условия или тепърва се налага да бъдем по-креативни в това отношение и да се адаптираме към новата ситуация?
- Със сигурност браншът е готов да работи в такива условия. Той е отговорен, реално винаги сме предприемали такива мерки за хигиена, за дезинфекция, защото все пак става дума за заведения и хотели. Винаги сме се грижили за клиентите. Така че браншът е готов, мерките пък вече са ясни. Някои от тях са напълно изпълними, други - по-трудно. Въпросът е да има някаква единна политика и разбиране от страна на държавата. Все пак отговорността е споделена. Бизнесът се грижи максимално за сигурността на своя екип и на клиентите си, но и самите гости трябва да са отговорни, когато посещават хотел. Те трябва да носят маски, да спазват дистанция и лична хигиена. Така че всичко е споделена отговорност.
- Казвате, че някои от мерките са по-трудно изпълними, кои?
- Предизвикателство е тази социална дистанция на някои места, например в по-големите хотели. Другото е покупката на някои съоръжения, които ги няма на места, като диспенсъри за дезинфектанти и др. В някои хотели и преди това сме се грижили посетителите да имат достъп до такива препарати, но не всеки разполага с диспенсър. Затова според мен дезинфектантът може да се предлага и в тубичка, не виждам нещо нередно в това. Храненето на открито също е предизвикателство, за което трябва да се погрижим. Хубавото е, че живеем в ерата на технологиите и ще има една бърза адаптация към съвременните методи за осъществяване на туристическите пътувания. Много хотели използваха стари технологии, сега се налага бърза еволюция. При малките обекти няма такива струпвания на хора, но при големите това е факт. Затова е необходимо нещата да се случват по нов начин. Вярвам, че всичко ще бъде наред. Важното е членовете на персонала да са обучени.
- А една мярка като намаляването на ДДС може ли наистина да бъде спасителна за сектора?
В много страни по света има намалено ДДС, което дори не е от сега. Става дума за ресторантьорски услуги, което включва храненето. А знаете, че храната е първична потребност. Според нас е нормално да има такава мярка, защото такива са условията.
- Започват ли резервациите вече и ще бъде ли решен другият проблем във връзка с отменени екскурзии?
- Резервациите наистина започнаха. Вече има много такива от родни клиенти, които искат да посетят нашето Черноморие.
- Тоест българинът не се притеснява да се върне на родното море?
- Така е и няма от какво да се притеснява. Сега е времето и българските хотелиери да се докажат пред гостите. Българският клиент е идеалният за тях. Той много лесно може да се превърне в лоялен, да му хареса услугата, която му се предлага, и да почива регулярно на конкретното място. В същото време има резервации и на туристи от другите страни, но засега фокусът е върху българите. Естествено, ще има такива, които ще пътуват навън. Това е нормално, всеки прави своя избор. Но тази година българите по родното Черноморие ще са много повече от всеки друг сезон.
- Ако остане периодът за 14-дневна карантина обаче, как ще стоят нещата при чуждите туристи?
- Браншът в никакъв случай не подкрепя мярката за 14-дневна карантина. Както на българите, които пътуват навън, така и на чуждите туристи. Както казах, това е споделена отговорност и човек трябва да се грижи сам за здравето си. Няма как да кажем, че е по-опасно да отидем в друга страна. Може да се заразите с коронавирус и ако идвате от малък град в София, да речем. Така че не подкрепяме поставянето на пътуващите под карантина, както и изискването на здравни сертификати.
- Необходимо ли е да има здравен паспорт и достатъчна гаранция ли е той пред хотелиерите, че сме здрави?
- Не мисля, че е гаранция. По-скоро ще усложни пътуването. Ако се изследвате три дни преди пътешествието, но не сте имали симптоми, те могат да се проявят по време на самото пътуване. Затова и ЕК иска да няма задължителна карантина и паспорти. А и не всеки може да си позволи да отсъства толкова време от работа.
- От кога всъщност започнаха да резервират хората?
- Имаше и преди това, но по-малко. Те са главно от юни. Затова и казваме, че ще има туризъм от юни, а защо не и от края на май. Тук не визирам само Черноморието, а цялата страна. Сигурен съм, че много българи ще преоткрият много дестинации у нас.
- Кой туризъм всъщност ще се възстанови първо и очаквате ли да се развие друг сектор?
Туризмът като цяло има много свързани отрасли. Така че със сигурност отпушването на бранша ще помогне и на другите индустрии. Лично аз допреди 2-3 седмици смятах, че бизнес туризмът ще се възстанови преди ваканционния, но сега наблюдаваме повече резервации за почивки. Все пак навлизаме в летния сезон. В момента целта е държавата да прояви нужната смелост и доверие, за да дадат възможност на хората да живеят пълноценно, а на бизнеса да работи при пълно спазване на изискванията на СЗО. Както казах, всеки един предприемач е отговорен за здравето на своите клиенти.
- А има ли чужди резервации?
- Да, има, предимно от европейски пазари. Това са основно съседни държави. Ситуацията обаче е динамична. Но основни чужди пазари за България ще бъдат туристите от близки до нас страни, които не налагат използването на обществен транспорт, а позволяват пътуване със собствени автомобили.
- Последните няколко години станаха много търсени екзотичните дестинации. Ще пътува ли отново навън българинът?
- Със сигурност българинът ще пътува навън. Ние обичаме да пътуваме. Просто ще трябва да свикнем да живеем в условия на коронавирус, да се грижим за здравето си. Особено до откриването на ваксина ситуацията в туризма няма как да се нормализира напълно. Винаги ще има страх, а докато това е така, туризмът ще се развива по-трудно. Но вярвам, че българите ще пътуват и по екзотични дестинации, но по-скоро това ще е през есента и зимата. В момента обаче сънародниците ни запазват почивки за съседни страни. При екзотичните дестинации се резервира отсега за края на годината - например за Куба, Дубай, Тайланд. Те и преди бяха желани от българите.

Визитка:

-Константин Занков е роден на 7 ноември 1987 г. в София

-Завършва езикова гимназия с изучаване на английски и немски език

-Има бакалавърска степен „Туризъм“ и магистърска степен „Бизнес администрация“ със специализация маркетинг управление

-Специализира в 12 държави

-От 2012 г. е главен експерт към Института за анализи и оценки в туризма

-Има повече от 10 години мениджърски опит в различни бизнес направления, свързани с туризма

-Основател е на маркетинг и консултантска компания

-Бизнес консултант, лектор и обучител, работил с множество брандове от България, Европа и САЩ

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.