Константин Занков: Парите за отмемени почивки се възстановяват, но само при форсмажор

Константин Занков: Парите за отмемени почивки се възстановяват, но само при форсмажор

Такава криза не сме изживявали от Втората световна война

300 000 работни места в туризма са застрашени заради COVID-19, казва в интервю за "Монитор" експерт в Института за анализи и оценки в туризма

-      Г-н Занков, туризмът ще е най-потърпевш от ситуацията с новия коронавирус. Как ще се справите с оглед на предприетите мерки?

-      - Браншът следи ситуацията и мерките, предложени от кризисния щаб. Ние ще се съобразим с тях, длъжни сме да го направим. Притесняваме се обаче от икономическите последици, защото това ще окаже със сигурност негативно влияние върху туризма. Загубите са огромни, дори хотелската част да работи, когато не можеш да предложиш ресторантско обслужване, клиентът няма какво да получи. Така че качеството, което предлагаме, е много по-различно. Няма СПА, няма фитнес, следователно хората нямат мотивация да пътуват.

-      Между другото, зимният сезон вече приключи за някои от курортите, но принудително. Бе заявено, че се оформят като инкубатор на коронаирус, има и положителни случаи на заразата в Банско. Какви са загубите?

-      - За момента има отменени пътувания в последния момент. От събота се отменят отменени резервации, това се дължи основно на чуждестранни полети, които са спрени.

   - От кои пазари?

- От основни. Бих казал, че от всички страни се отменят резервации за България. Тук не говорим само за Балканските страни, където хората пътуват със собствен транспорт, но и от Великобритания, Германия. Но все пак здравето на хората е най-важно.

- Вече калкулирали ли сте загубите, които търпите, и които тепърва ще търпите?

-      До момента не, но със сигурност загубите ще бъдат огромни. Притесняваме се за балнео и СПА курортите, за градските курорти.Но в бранша знаем, че когато има такава ситуация, която застрашава здравето и живота на хората, се вземат мерки. Това се случва по цял свят, бизнесът трябва да се съгласи с това. Но трябва да има и компенсации за загубите, които очакваме.

-      Вече потърсихте помощ от държавата, какво точно предлагате?

-      - Наистина вече потърсихме помощ от държавата и се надяваме на сериозна подкрепа и помощ от държавата. Около 300 000 работни места са застрашени от ситуацията с коронавируса. Но това са мерки на правителството, които няма как да не се изпълняват. Положението е изключително сериозно. В Гърция също се затварят курорти.

-      Това всъщност е пореден удар върху туризма ни. Как ще се съвземете и изобщо ще оцелее ли браншът?

-      - Очакваме подкрепа от държавата. Отменят се събития и обучения, фестивали, конференции. Блокирани са търговски връзки. Туризмът губи милиарди, такава криза не сме изживявали от Втората Световна война насам. Туризмът и транспорта са най-пострадали от това.

- Вярно е, че има още месец до Великден, но какво ще се случи с резервациите и пътуванията за празниците? Знаете, че много българи използваха тези дни да отидат на СПА или за пътувания до Гърция и в други съседни страни.

-      - Вярно е, че има още време до тогава и на това се надяваме. Няма смисъл да отменяте резервации за септември-октомври. Не съм експерт в здрвеопазването и не мога да кажа до кога тежката ситуация ще продължи. Според някои хора до юни, други очакват пикът да е септември. Но видяхте, че в Китай ситуацията се стабилизира. Имайте предвид, че в момента у нас върлуват три вируса-COVID-19, информационният, който остави много следи, и третият е икономическият. Той застрашава много бизнесът. Както казах, такава ситуация не сме имали от Втората световна война. Затова се надяваме държавата да ни подкрепи-с информация, с отлагане на изискуеми кредити, на данъци, да има безвъзмездна помощ на работодатели, за да запазят местата си, също така да се поемат осигуровки и т.н. Много организации вече се обединиха и заявиха това, но определено ситуацията не е добра. На първо място хората да се грижат за здравето си. В състояние на паника много хора анулират пътувания и за далечни периоди, което не съветваме да правят. Има време, надявам се нещата да се успокоят.

 - Какво ще се случи с ранните записвания и пред провал ли е летният туристически сезон? Ще бъдат ли възстановявани суми, ако пропаднат почивки?

-      - Възстановяват се пари при форсмажорни обстоятелства. Тогава клиентът може да изисква това. Ако някой е направил ранно записване за юни или юли за някой морски курорт, няма как да иска анулация за момента. Няма форсмажор за този период. Така че съветвам тези клиенти да изчакат и да погледнат позитивно на нещата.

- Ако някой има резервация за юни и карантината продължава, границите са затворени, тогава може ли да иска анулация?

-      - Да, това се води форсмажорно обстоятелство. Ако, да речем, клиент има пътуване в Италия до 3 април, сумата се възстановява. Но ако това трябва да стане през май, няма как да се случи. Бъдете сигурни, че нито един туроператор няма да изпрати свои екскурзоводи или групи, където има опасност. Кризата е голяма.

 - Как обаче ще овладеете и проблема с дефицита на кадри, който се оказа сериозен през последните години? Ще се наложи ли внос на кадри от чужбина?

-      - Много е рано да говорим за това. За момента работодателите, които имат възможност да задържат кадрите си, може да ги обучават и да се грижат да използват времето на липса на заетост. Можем да инвестираме в нови технологии, за обучения.

-      - Какви са изводите от зимния сезон, до сегашната ситуация? Какви са данните в сравнение с миналата година?

-      - Зимният сезон вървеше добре. Януари има ръст, говорейки за всички форми на туризъм. Но февруари и март ще отбележат спад със сигурност.

-      - Кои форми тогава трябва да развиваме? Виждате, че глобалният свят ни изправя пред нови предизвикателства.

-      - Така е, в момента трябва да сме адаптивни към промяната и това е най-важното нещо. Бизнесът трябва да е проактивен, а не да се страхува. Да инвестира в обучения, технологии и иновации. Нека мислим какво ще правим след коронавируса, а не в момента. Това време ще дойде и трябва да сме подготвени.

- Къде остава обаче културният туризъм, на който залагаме особено много през последните години и набра скорост?

-      - В момента няма как да се развива, остава за след кризата. Развиваше се наистина много добре и определено изпреварваше другите форми. Но засега са затворени всички атракции и ще понесе удар. Но огромни спадове имат всички форми в сектора. Дано не се стига до много фалити. Някои компании вече коментираха, че за момента замразяват плащания и договори с хотели. Имахме ситуацията с Томас Кук, а сега и тази криза. Важното е, че се направи кризисен щаб, който да води туризма напред и да набележи мерки. Заедно трябва да бъдем по-силни.


Визитка:

 Константин Занков е роден на 7 ноември 1987 г. в София

Завършва езикова гимназия с изучаване на английски и немски език

Има бакалавърска степен „Туризъм“ и магистърска степен „Бизнес администрация“ със специализация маркетинг управление

Специализира в 12 държави

От 2012 г. е главен експерт към Института за анализи и оценки в туризма

Има повече от 10 години мениджърски опит в различни бизнес направления, свързани с туризма

Основател е на маркетинг и консултантска компания

Бизнес консултант, лектор и обучител, работил с множество брандове от България, Европа и САЩ

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.