Консорциум
2

Консорциум "Соф Кънект" взима летище София на концесия (ОБНОВЕНА)

Концесионер на столичното летище ще бъде консорциум "Соф Кънект" с водещ партньор летището в Мюнхен. Това обяви транспортният министър Росен Желязков с изявление пред журналисти.

Консорциумът е спечелил процедурата с обща оценка 86.12 точки. Летище Мюнхен с фонда Meridiam предложи третата по големина ставка чрез консорциума "Соф Кънект". Тя включва годишно концесионно възнаграждение от 24,542 млн. лв и 608 млн. евро капиталови инвестиции, като се разграничават четири фази на техническо развитие на Летище София. По време на фаза 2 консорциумът предвижда изграждане на Терминал 3 и увеличаване на броя на пътниците до 12,3 млн. души. Обединението ще използва като финансов консултант кредитора УниКредит, стана ясно от офертата на кандидата при отварянето на офертите.

Подгласник е "Еърпортс Де Пари" в консорциум с "ТАВ Хавалиманларъ Холдинг" с 80.31 точки. Трети е  "Фрапорт България" с 80.18 точки.

Консорицум "Витоша", в който влиза британското Manchester Airport Group е четвърти в процедурата с резултат 78.42 точки.

Консорциум "ССБ София Еърпорт ДжейВи" с участието на "Копенхаген еърпортс" е класиран накрая с 66.15 точки.

„Всеки от тях (бел.р. петимата участници) е със значителен опит и необходимата професионална репутация", коментира Желязков.

„В продължение на 90 дни комисията за разглеждане и оценка на офертите разгледа и обсъди офертите на участниците. Бяха изискани допълнителни разяснения в процеса и петимата участници дадоха уточнения във връзка със зададените въпроси“, допълни той.

Желязков припомни, че процедурата за летище София е започнала с решение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения от 2 юли 2018 година. В хода на процедурата са зададени 3 300 въпроса, на които са дадени съответните и като брой и като качество отговори, допълни министърът.

„В процедурата от началото до края сме подпомагани както като подготовка, така и като компетенции от Световна банка със сътрудничеството на Европейска банка за възстановяване и развитие", каза още Желязков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.