Консервите за България тъпкани със захар и мазнини (ОБЗОР)

Консервите за България тъпкани със захар и мазнини (ОБЗОР)

Откриха с 15% повече сухо мляко в швейцарска марка бонбони

Сериозна разлика в състава на консерви грах и царевица, продавани в чужбина и у нас, откри изследване на Комисията за защита на потребителите (КЗП). При граха „Бондюел“ наситените мазнини са с около 60% по-малко, а захарите повече с около 50%. При царевицата на същата марка в България въглехидратите са с около 90% повече, а протеините - с около 40% по-малко.

В грамажа при консервите разликите не са съществени

а и всичко е описано в етикета, отбеляза д-р Сергей Иванов, анализирал резултатите по проекта. Той добави, че има разлика при сортовете грах, както и при географския район, в който е израсъл, и препоръчва на етикетите да се отбелязват държавата на произход на растенията, държавата на производство и сортът на растителния вид.

КЗП представи вчера доклад със сравнителен анализ от проведените по единна методология тестове и изследвания на храни и напитки, купени от Гърция, Португалия, Унгария, Испания, Германия, и на аналозите им от търговската мрежа в България. Изследвани са 11 продукта от 6 групи стоки - макаронени, шоколадови изделия, млечни изделия, консерви, зехтин и спиртни напитки от една и съща марка, които са разпространени в по-голямата част от пазара на ЕС.

Сравнявани са етикетите и е извършено лабораторно изследване

по показателите мазнини, наситени мазнини, протеини, въглехидрати, захари, хлориди (сол), енергийност.

Разлики в състава на четири еднакви продукта (краве масло „Президент“, шоколад „Милка“, бонбони „Линд“ и риба тон в зехтин „Рио маре“) са открити при изследванията. При бонбоните са открити с 15% повече протеини, което по думите на д-р Иванов би могло да се дължи на наличие на повече сухо мляко и по-малко какао. В шоколада "Милка" има намалено съдържание на протеини. При масло "Президент" на българския пазар има с 20% по-малко протеини, но с 200% повече въглехидрати. "В грамове обаче разликата е минимална - вместо 0.65 са 2.05. Тоест като процент е много, но като стойност - не", обясни Иванов. При консервите риба тон на "Рио маре" има с 20% по-малко сол в сравнение със същия продукт в Западна Европа. При трите изследвани вида алкохол (водка "Абсолют", уиски "Джони Уокър" и джин "Бифийтър") няма разлика.

По думите на председателя на КЗП Димитър Маргаритов

разликите в качеството са пренебрежимо малки

и това не може да бъде наречено двоен стандарт, тъй като българите не консумират нито по-опасни храни, нито с по-лош състав. "Няма двоен стандарт на храни и напитки по оста Изток - Запад", обобщи Маргаритов. По думите му трябва да бъде преосмислено понятието „двоен стандарт". Все пак от 11 изследвани, при два от продуктите има разлики, а при четири са несъществени, смята Маргаритов. Резултатите са получени след изпълнение на европейски проект на КЗП на стойност 169 000 евро, съфинансиран с пари от бюджета. Изследванията на храните са правени в русенска лаборатория.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.