0

Г алаконцерт в зала „България“ на 10 октомври ще бъде кулминацията на шестото издание на международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“, организиран от Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“-София. Публиката ще се наслади освен на изпълненията на лауреатите, и на церемония по награждаването им.

Галаконцерт в зала „България“ на 10 октомври ще бъде кулминацията на шестото издание на международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“, организиран от Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“-София. Публиката ще се наслади освен на изпълненията на лауреатите, и на церемония по награждаването им.

Първите два тура на престижния конкурс се проведоха онлайн и излъчиха четиримата финалисти, а класиралите се за III тур ще се представят в сградата на Концертен комплекс „България“ в София на 9 октомври, като прослушванията ще бъдат в съпровода на оркестър.

Хибридният вариант на провеждане на надпреварата се наложи заради пандемията от коронавирус. Въпреки това за участие се записаха кандидати от Япония, Русия, САЩ, Румъния, Турция, Казахстан и Армения.

Международното жури е в състав проф. Албена Данаилова, проф. Жана Ганделман, проф. Светлин Русев, проф. Йосиф Радионов и г-н Стефан Илиев.

Първа награда e в размер на 1500 евро, втора – 1000 евро, а трета – 500 евро. Ще бъде присъден приз и за млад талант в размер на 300 евро.

Конкурсът се провежда с подкрепата на Столична община, под почетния патронаж на Н.Пр. г-н Джани Сторнело, Почетен консул на България за Пиемонте и Вале Д'Аоста.

Партньори са Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Софийска филхармония, IClassicalacademy, Лайънс клуб „Св. Иван Рилски“, Unique Estates, БНТ и БНР.